Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_polobajnok_es_az_oceanjaro_zongorista

A pólóbajnok és az óceánjáró zongorista

Ismét nagy sikert aratott „Az én filmem” kulturális programsorozat, amelynek harmadik estéjén Horváth Gergely házigazda vendége Benedek Tibor volt. A háromszoros olimpiai, Európa- és világbajnok vízilabdázó, edző, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kedvenc filmjét, Az óceánjáró zongorista legendáját hozta el a MOM Kulturális Központba.

Még mindig nem tudom, hogy jól döntöttem-e, amikor elhagytam azt az úszóvárost. Nem csak a pénz miatt. Hanem egy ilyen barát, egy igazi barát nincs még egy az életben. Elegem volt az óceánon ringatózásból, ideje volt újra a földön járni. És nem érdekelt, hogy nem hallom többé az istenek moraját. De, ahogy ő is mondta, nem kongatnak még neked, amíg van egy jó sztorid, és valakinek elmondhatod. Csak az a baj, hogy ezt a történetet senki sem hiszi el… – így kezdődik Benedek Tibor kedvenc filmje, Az óceánjáró zongorista legendája.
Ekképpen pedig a sztori, ami a világhírű sportemberről szól, s amit talán senki sem hinne el: „Volt olyan, hogy az édesapám bevitt a rádióba, hogy felolvassak egy gyerekkönyvet. A végén megköszönték a közreműködésemet, majd mondták, ez nem volt annyira jó, hogy adásban is megjelenjen a felvétel. Azt hiszem, itt akadt meg a színészi karrierem” – mesélte a MOM Kulturális Központban a háromszoros olimpiai, Európa- és világbajnok vízilabdázó, edző, a magyar férfi vízilabda-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, akinek a nagyapja és az édesapja is színész volt. Ő azonban egészen más „műfajt” választott, pedig kisgyerekkorában mindig megkérdezték tőle, színész lesz-e, ha felnő.
A sors furcsa játéka, hogy mindezek ellenére Benedek Tibor mégsem szakadt el teljesen a színjátszás világától: aktív szerepet játszott a Szabadság, szerelem című film elkészítésében. Sztori ott is volt bőven.
„Több dologra is felkértek, egyebek közt nekem kellett a színészeket megtanítanom vízilabdázni – emlékezett vissza. – Ez volt az első edzői kihívásom. Érdekes volt, mert ott derült ki, hogy nem tudok mindenkit megtanítani erre a sportra. Persze, volt, aki már az első edzésen ráérzett, hogyan kell kiemelkedni a vízből, de olyan is akadt, akivel képtelen voltam mit kezdeni, és két hónap után inkább dobogót toltunk alá.”
Utazásai során Benedek Tibor filmeket szokott nézni. Több kedvence van, de Az óceánjáró zongorista legendája különösen közel áll hozzá, az elmúlt években többször is látta, ezért ezt hozta el „Az én filmem” című kulturális programsorozat legutóbbi rendezvényére. Választását így indokolta: „Imádom a hajókat, a tengert és a tehetséges embereket. Akármennyire is őrültek vagy bolondok, egyszerűen becsülöm őket – és nem a magamutogató emberekről beszélek, hanem az igazi tehetségekről.”

(bm)