Szerelmetes édességeink
Az ajándék annál értékesebb, minél több szeretet rejlik benne, s mi is volna többet érő, mint a saját magunk készítette kedvesség, finomság, meglepetés. Ezúttal a közelgő Valentin-napra ajánlunk néhány édességötletet.
Mandulás szívek
Puha, szobahőmérsékletű, 15 dekányi vajat először magában habosra kikeverünk, majd 10 deka kristálycukorral és 1 tojással habosra keverünk. Fél citrom reszelt héjával és 1 csomag vaníliás cukorral ízesítjük.
Ezután 20 deka finomra őrölt mandulát összeforgatunk 30 deka finomliszttel, 1-1 mokkáskanál sütőporral és őrölt fahéjjal, majd összedolgozzuk a vajas masszával. Folpackba bugyoláljuk, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Enyhén meglisztezett gyúrólapon 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd kb. 6 centiméter átmérőjű szívecskeformákat szaggatunk belőle. Minden másodiknak a közepét kiszúrjuk egy kb. 2 centi átmérőjű szívecskeformával. A tészta leeső részeit újból összegyúrjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fokon) 14 percig sütjük.
Kiemeljük a tepsit a sütőből, és amikor kihűlt, a teli szíveket megkenjük kb. 1-1 kiskanál eperlekvárral, és rájuk illesztjük a lyukas közepűeket. Ha kevésnek találnánk, a lekvárt pótolhatjuk egy kiskanállal a közepébe.
Diós-csokoládés szívecskék
Egy mélyebb tálban összeforgatunk 20 deka lisztet és 15 deka őrölt diót, egy kis „fészket” mélyítünk bele, ebbe beleütünk 2 tojást, teszünk hozzá 15 deka porcukrot, 1 csipetnyi sót, fél csomag sütőport és 1 csapott kiskanál őrölt fahéjat. Hozzáadunk még 10 deka vajat vagy sütőmargarint, amit a tál szélére szeletelünk, majd gyors mozdulatokkal az egészet összegyúrjuk. Lefedjük, és hűtőszekrényben legalább 1 órán át pihentetjük.
Ezután egy liszttel bőven meghintett gyúrólapon fél centi vastagságúra nyújtjuk, és kb. 5-6 centis, szív alakú formával kiszaggatjuk. Diónyi margarinnal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a szíveket, és előmelegített sütőben, viszonylag nagy lángon (kb. 200 fokon) mintegy 10 percig sütjük.
Ehhez a mennyiséghez kb. 20 deka sűrű sárgabaracklekvárt használunk el, 2-2 kihűlt süteményt ragasztunk össze vele, és ezeket 20 deka olvasztott tortabevonó étcsokoládéval vonjuk be. Amikor a máz csaknem megszilárdul, ráültetünk 1-1 fél dióbelet. Hűvösebb helyen hagyjuk megszikkadni, csak azután tálaljuk.
Mazsolás túrós
Elmorzsolunk 60 deka finomlisztet 15 deka zsírral, majd kis fészket mélyítve a közepébe hozzáadunk 1 mokkáskanál sót, 1 tojássárgáját, 1 csomag sütőport és egy kevés tejet. Addig gyúrjuk össze, amíg elválik a kezünktől. Az omlós tésztát elfelezzük, az egyik felét elsimítjuk egy diónyi vajjal kikent, liszttel behintett tepsiben (lehet sütőpapírral kibélelt is), de úgy, hogy kb. 1,5 centis pereme legyen.
A töltelékhez 50 deka tehéntúrót villával áttörünk, majd összekeverjük 2 deci tejföllel, 5 deka mazsolával, 3 csomag vaníliás cukorral, 15 deka kristálycukorral és 8 evőkanál búzadarával. A tészta másik felét tepsi nagyságúra nyújtjuk, és ráfektetjük a túrókrémre, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35 percig sütjük. Kiemeljük, hagyjuk, hadd hűljön ki.
Közben elkészítjük a csokoládémázat: 10 deka tortabevonó tejcsokoládét 5 deka margarinnal és 3 evőkanál tejjel vízgőzre téve felolvasztunk, majd a tésztára kenjük. Akkor lehet felszeletelni, amikor már a máz is megdermedt.
Mindhárom csemegéhez egy-egy pohár félédes, jól behűtött (14 fokos) pezsgőt ajánlunk.
-járay-