Téli fáradtság? Űzzük el!
Már az antik Rómában is február a decemberi, januári vígságok után következő testi-lelki megtisztulás, felfrissülés idejének számított. Ebben az időszakban javarészt a vitaminok és az ásványi anyagok hiánya okozza rossz közérzetünket. Megelőzésképpen együnk minél több friss salátát. Nem kell a drága primőrök között keresgélni, találunk a piacon savanyú káposztát, sárgarépát, retket, karalábét, tormát, újhagymát, szerencsés esetben – a hónap végén – melegházi spenótot és sóskát is.
Francia sárgarépa
Megtisztítunk 50 deka sárgarépát, káposztagyalun lereszeljük, és enyhén megsózzuk. Összekeverünk 1 deci olajt 1 evőkanál 10 százalékos ecettel, 2 gerezd fokhagymával és 1 kiskanál mustárral. Beleforgatjuk a sárgarépát, és legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Napokig tárolható.
Tél végi vitaminsaláta
Vásároljunk meg fél fej édes káposztát (kb. 30 deka legyen), 2 szál közepes sárgarépát, 1 csomó hónapos retket (ha nincs, fekete retek is jó), vágjuk fel vékony csíkokra (még jobb, ha lereszeljük). Adjunk hozzá 1 fej közepes, megtisztított vöröshagymát, 2-3 dundi újhagymát (sózzuk meg) és 2 evőkanál frissen reszelt tormát.
Az öntethez összekeverünk 2 deci joghurtot vagy csökkentett zsírtartalmú tejfölt, 2 mokkáskanál citromlével vagy tárkonyecettel és 1 evőkanál porcukorral ízesítjük, végül beleforgatjuk az előkészített zöldségeket, majd 2 főtt, felkarikázott tojással tálaljuk.
Waldorf-saláta
Vágjunk fel 2 nagyobb zöld almát, metsszük ki a magházukat, és kockázzuk fel, adjunk hozzájuk 1 nagy szem piros almát is, magháza nélkül, szintén felkockázva. Keverjük össze a kétféle almát és 3 szál felvagdosott szárzellert (ha nincs, egy kisebb, vékonyra szelt, meghámozott zellergumó is megfelelő). Ezután 6 deka durvára vágott dióbelet és 1 evőkanál frissen vágott petrezselyemzöldet keverünk az előzőekhez.
Egy mélyebb tálban keverjük ki az öntetet: 1 deci zsírszegény tejfölhöz keverjünk 6 deka majonézt, 2 mokkáskanál olívaolajt, 1 mokkáskanál őrölt fehérborsot, 1 kiskanál cukrot és fél citrom kifacsart levét. Lazán forgassuk össze a zelleres-almás keverékkel, és lefedve tartsuk a hűtőben 2-3 óráig, hogy az ízek összeérjenek.
JM