Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


Kuszobon_a_harmadik_rezsicsokkentes1

Küszöbön a harmadik rezsicsökkentés

„A harmadik rezsicsökkentés három területet, a villamos energiát, a gázt és a távfűtést érinti” – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azon a hegyvidéki lakossági fórumon, amelyen a közműdíjak mérséklésével kapcsolatos kormányintézkedések hátteréről kaptak részletes tájékoztatást az érdeklődők.

A Gesztenyés kerti Larus Rendezvényközpontban megtartott „rezsifórumon” házigazdaként a kerület polgármestere köszöntötte a nagy számban megjelent hallgatóságot. Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy 2010-re rendkívül rossz gazdasági helyzetbe került Magyarország, de az elmúlt évek rendteremtő és fegyelmezett kormányzati politikájának már érzékelhető eredményei vannak: „az infláció sosem volt ilyen alacsony, az államháztartás sosem volt ennyire kiegyensúlyozott, a gazdaság pedig végre elindult”.
„Nem csak a nagy számokban érezhetjük azt, hogy stabilabb, kiszámíthatóbb, biztonságosabb életet tudtunk teremteni, hanem végre kézzelfoghatóan, egy-egy család életében jól érzékelhető módon is megjelennek a kormányzati intézkedések hatásai” – jegyezte meg a polgármester. Hozzátette, hogy a rezsicsökkentés „a mindennapi emberekre koncentráló és az ő érdekeiket szem előtt tartó kormányzati filozófiáról” szól, nem pusztán a gáz- vagy a villanyszámla összegéről.
Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról számolt be, hogy az eddigi rezsicsökkentés eredményeként mintegy 240 milliárd forint maradt a magyar családok zsebében. A politikus a rezsicsökkentést „pártállásra való tekintet nélküli sikernek” nevezte, amelynek társadalmi elismertsége indokolta, hogy képviselőtársaival, Rogán Antallal és Németh Szilárddal közösen kidolgozzanak egy harmadik lépcsős energiaár-csökkentést. Ez három területet érint: a villamos energiát, a gázt és a távfűtést.
Az államtitkár emlékeztetett, hogy a Horn-kormány 1994-ben és 1995-ben Paks kivételével az összes magyar erőművet és energiaszolgáltató céget eladta. A jelenlegi kormány általános törekvése ugyanakkor az, hogy – amennyiben április 6-án újra megkapja a választók bizalmát – a közösségi tulajdon javára visszavásárolja a monopolhelyzetben lévő közszolgáltatásokat, mert ez a „rezsicsökkentés szervezeti, intézményi feltétele, a jövőre nézve a fenntarthatóság, a folytatás letéteménye”.

z.

Április 1-jétől csökkenhet a gáz ára

Háromlépcsős idei rezsicsökkentésről nyújt be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz–KDNP. Ennek alapján a gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhőé pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken – jelentette be sajtótájékoztatón Rogán Antal. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője elmondta azt is, hogy a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló indítvány még a parlamenti választás előtt elkészül, de azt javasolják, hogy arról a választók döntsenek április 6-án. „Ha a szavazók a Fidesz–KDNP képviselőjelöltjeit támogatják, akkor a parlamentben elfogadják ezt a törvényt, és ezzel véglegessé tesszük, hogy Magyarországon a rezsi nonprofit szolgáltatás, a profit érdekében nincs lehetőség árának emelésére” – húzta alá a politikus. Kuszobon_a_harmadik_rezsicsokkentes2