Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tavaszkoszonto_jacint1

Tavaszköszöntő jácint

Abban a különös helyzetben vagyunk, hogy bár a tél első fele naptári értelemben eltelt, eddig vajmi keveset tapasztaltunk meg az évszak jellemzőiből. A szokatlanul enyhe idő próbára teszi a házban és a kertben élő növényeket, ám a boltokban kapható virágok virágzását komoly tapasztalattal és szakértelemmel a téli időszakra időzítik, így ezek nem tudnak gyorsan alkalmazkodni a tényleges időjáráshoz. A kertészetből származó jácintok, nárciszok, amarilliszek és krókuszok tehát ugyanakkor kerülnek forgalomba, mint más években, amikor januárban hótakaró fedi e hagymások kerti rokonait.
Közülük a legkedveltebbek egyike a jácint, amely életerős virágával és intenzív illatával évezredek óta hozza el otthonainkba a tavasz hírét. Tudományos neve (Hyacinthus) a görög mitológia világába vezet minket. Hyakinthos a tavasz és az újjászületés istene volt, akit Apollón véletlenül halálra sebzett egy eltévedt diszkosszal. Az ifjú kiserkenő és földre hulló véréből nőttek ki az első jácintok, amelyek azóta is őrzik Zeusz dédunokájának emlékét. Állítólag a Törökországban őshonos vad jácintok bíborszínű szirmain fel lehet ismerni a névadó istenség jajkiáltásainak görög betűit.
Persze, a mai, rengeteg változatban nemesített jácintokon már nem láthatók az ősi betűk, de ez nem von le semmit népszerűségükből. Évről évre elárasztják a kertészetek és virágboltok polcait a hagymás növények, amelyek felálló, araszos levelei között épp csak nyílni kezdenek a virágfüzérek.
Tavaszkoszonto_jacint2A levelek fölé emelkedő száron nyíló, egyenként csak körömnyi virágokból akár harmincöt-ötven is nyílhat egyszerre. A cirmos szirmok színe a fehértől a sárga és a rózsaszín árnyalatain át egészen a kékig terjed. Vonzerejüket tovább növeli erős illatuk, ami különösen télen örvendezteti meg a kertbarátokat és a virágot kedvelő városlakókat.
A növény nevelése általában nem okoz nehézséget, hiszen a virágzási időszaka elején megvásárolt tövek homokos földjét csak öntözni kell a virágok hervadásáig. Ezután levághatjuk a virágszárat. Ritka öntözés mellett a levelek lassan visszahúzódnak az 5-7 centiméter átmérőjű hagymába. Ekkor kezdődik a növény nyugalmi időszaka.
Ha kiültetjük a kertbe, még évekig virágzik, igaz, egyre szerényebben. Ha száraz pincében pihentetjük, és a következő ősszel ismét cserépbe tesszük, akkor szobanövényként évente virágzásra bírhatjuk.
Egyszerűbb és látványosabb módja a jácint nevelésének, ha a hagymákat kifejezetten erre való üvegben hajtatjuk. Ennek a speciális vázaféleségnek a felső részében pont elfér a hagyma, alatta pedig van hely annyi víznek, amennyi a növénynek szükséges. A gyökerek gyorsan leereszkednek a vizet tartó részbe, utána ugyanúgy fejlődnek, mintha virágföldben lennének.
A jácintnak a hagymában eltárolt tartalék tápanyagokon túl is szüksége van tápelemekre a növekedéshez, ezért tápoldatozzuk a növényt, különösen a virágzás utáni visszahúzódási időszakban! Ekkor halmozódik fel a következő évi kihajtást lehetővé tevő tápanyagkészlet.
Mivel a hagyma hosszú időt tölt pihenéssel, és a talajt – ha van egyáltalán – rendszeresen cseréljük körülötte, így kártevők, kórokozók ritkán támadják meg. Csak a kötött talaj és a túlöntözés árthat neki.

(Barta)