Töltve, sütve, grillezve Szent Iván-napjára
Az év leghosszabb napjára, június 21-re ajánljuk ezt a szabadban, de rossz idő esetén a négy fal között is kellemesen elkölthető menüsort.
Sajtos francia hagymaleves
Megtisztítunk 2 fej közepes, kb. 20 deka vöröshagymát, vékonyan felszeleteljük, és 5 deka vajon vagy sütőmargarinon aranysárgára sütjük. Egy jó ujjnyi, kb. 5 dekányi póréhagymát alaposan megmosunk, vékonyra felkarikázva a vöröshagymához adjuk. Ráöntünk 1 deci száraz fehérbort, sózzuk, borsozzuk, és 1 kiskanál Worcester-mártással, 1 evőkanál ételízesítő porral meghintjük, majd lefedve kis lángon 5 percig pároljuk. Felöntjük 8-9 deci, újabb 1 kiskanál ételízesítő porral fűszerezett vízzel, és felforraljuk.
Közben 1 zsömlét kisujjnyi vastagságú szeletekre vágunk, 2 deci tejben kissé megáztatunk. Ekkor a forró hagymalevest tűzálló leveses csészékbe merjük, finomra vágott fél-fél csokor petrezselyemzölddel és metélőhagymával szórjuk meg. A levest 2-3 áztatott zsömleszelettel teljesen befedjük, a tetejükre 12 deka Gauda sajtot reszelünk.
Előmelegített sütőben vagy grillsütőben addig sütjük, amíg a sajt a tetejére olvad, és pirulni kezd. Hűtött citromos ásványvíz, esetleg tokaji furmint (11 fokra lehűtve) illik ehhez a laktató leveshez.
Töltött gomba reformosan
Felforralunk 4 deci vizet 1 csapott kiskanál ételízesítő porral és 8 evőkanál zabpehellyel, 1 percnyi főzés után lehúzzuk a tűzről, és szorosan lefedve duzzadni, majd hűlni hagyjuk, amíg az összes vizet magába szívja, és nem ragacsos.
Közben elkészítjük a tölteléket. Megtisztítunk 16 szem közepes csiperkegombafejet, besózzuk, a szárukat levágjuk (ezeket egy másik alkalommal felhasználhatjuk). A megduzzadt zabpelyhet összedolgozzuk fél mokkáskanál őrölt fekete borssal, fél csokor petrezselyemmel, 1 kiskanál mustárral és 10 deka reszelt sajttal. Két-két gombafejet a masszával megtöltve összeillesztünk. Ezután beleforgatjuk 10 deka zabpehelylisztbe (lehet rétesliszt is), majd belemártjuk 3 felvert tojásba, végül 15 deka zsemlemorzsában is meghempergetjük.
Tartármártással és friss zöld salátával kínáljuk. Könnyű, száraz fehérbort kortyoljunk mellé, 12 fokosra hűtve: ajánlatunk a Hajós-Bajai chardonnay.
Grillezett gombás szűzpecsenye
A sertés szűzpecsenye ritka finom grillezve, főleg alufóliában megsütve. Már egy nappal az esedékes grillezés előtt rákészülhetünk. Érdemes legalább két darab szűzpecsenyét vásárolni, úgy 70-80 dekányit, mindössze annyi a dolgunk, hogy a tetejükön húzódó vékony hártyát eltávolítsuk róla, és felvágjuk 4 részre.
Ezután 3-4 evőkanálnyi olajban elkeverünk 1 tasak grillfűszerkeveréket, és azzal alaposan bedörzsöljük a húst. Letakarjuk, és egy napig hűtőben érleljük, hogy az ízek alaposan átjárják.
Másnap megtisztítunk 40 deka csiperkegombát, majd dundi cikkekre daraboljuk. A húst külön-külön bebugyoláljuk alufóliába, és mindegyikre ráültetünk néhány gombacikket. Faszénparázs fölött, rostélyon, többször forgatva, kb. 20-25 percig sütjük.
Az esős, fázós napokon, amikor a konyhába kényszerülünk, hagyományos sütőben, közepes tűzön (180 fokon) kb. ugyanennyi idő alatt elkészíthető. Közben az ujjnyi vastagra szelt sült, gombás pecsenye mellé van időnk a köretnek szánt párolt rizst tálalni. Italajánlatunk ezúttal egy egri vörös cuvée, ami 2011-es évjáratú és 17 fokos legyen.
Járay Mari