Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

margareta03kis

Budapest egyik legszebb játszótere épül a Hegyvidéken

Az idei nagyszabású játszótér-rekonstrukciós program részeként az önkormányzat a Margaréta utca és a Kiss János altábornagy utca sarkán található játszóteret is felújíttatja, ennek terveit ismerhették meg a környékbeli családok egy megbeszélésen. Az egyeztetésen Pokorni Zoltán polgármester is részt vett, aki támogatta a szülők javaslatát, hogy többféle sportfunkciót alakítsanak ki a területen.

Budapest egyik legszebb játszótere készül el a hegyvidéki polgármesteri hivatal mögötti területen a nyár folyamán: a Palatinium Group által kidolgozott tervek szerint egy színes, vidám, kreatív, ugyanakkor komfortos és biztonságos tér épül a kisebb és nagyobb gyerekeknek, egyedi játszóeszközökkel. Az önkormányzat által szervezett tervbemutatón, amelyen a hivatal munkatársai mellett a környéken élő családok tagjai – szülők, nagyszülők – is megjelentek, Szalay-Szakály Zsuzsanna tájépítészmérnök elmondta: olyan szép, új, vonzó játszóteret terveztek, amit jól tudnak használni a különböző korosztályú gyerekek. „Négygyermekes édesanyaként sok gyakorlati tapasztalatot szereztem a játszótéri igényekről” – tette hozzá a tervező.
Mint elhangzott, a játszóterületet gumival és műfűvel burkolnák, a gumiburkolatot fehér margarétamotívumokkal tarkítanák. A kicsiknek hintákat, egy- és kétszemélyes rugós játékokat helyeznének ki, valamint egy praktikusan kialakított homokozót hoznának létre, amelynek árnyékolását kifeszített ponyvával oldanák meg.
A 2–6 éves korosztálynak a játszótér központi részén egy kis „falut”, azaz egy háromtornyú mászóvárat építenének, amin faragott állatfigurák jelennének meg díszítésként. A sportolni vágyó fiataloknak streetball- – egy palánkkal játszott kosárlabda- – pályát, a felnőttek számára pedig szabadtéri fitneszgépeket terveztek.
Új padokat és hulladékgyűjtőket helyeznek ki a játszótérre, ahol két ivókút és egy kerékpártároló is lesz, továbbá korszerű közvilágítási rendszert építenek ki, összesen nyolc kandeláberrel. Elbontják a terület egy részét jelenleg elfoglaló óvóhelybejárat betonépítményének felszín feletti darabját, így egy nagyobb, összefüggő terület alakulhat ki. Az előírásoknak megfelelően nagyobb lesz a zöldfelület is, tizenhat fát ültetnek, kettőt pedig eltávolítanak rossz állapotuk miatt. A tervek szerint egy későbbi kivitelezési ütemben illemhely is épül, ennek helyét a Margaréta utca felőli bejárat mellett jelölték ki.Budapest_egyik_elgszebb_jatszotere_epul2Az egyeztetésen a szülők közül többen elmondták, jó lenne, ha a streetball céljára kijelölt területet futballozásra is alkalmassá tennék, a környékbeli parkokban ugyanis nem igazán van lehetőség focizni. Szintén elhangzott, hogy érdemes lenne kihelyezni egy pingpongasztalt, amelyen a szülők is szívesen játszanának. Pokorni Zoltán polgármester egyetértett a javaslatokkal: támogatja, hogy a sportpályán focizni is lehessen, és amellett foglalt állást, hogy vizsgálják meg a tervezők, lenne-e hely a terület sportcélú részén egy pingpongasztal számára is.
Váczi János alpolgármester elmondta, hogy komolyabb sportterület található a most felújított Városmajorban, ugyanakkor szeretnék máshol is bővíteni a sportolási lehetőségeket. Erre akár az önkormányzat játszótér-rekonstrukciós programja is lehetőséget adhat: a nyári hónapokban összesen tíz játszóteret újíttat meg az önkormányzat.

z.