Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Cimbalom rock ’n’ roll

A világzene szerelmeseire is gondoltak a Hegyvidéki Napok szervezői: június 15-én 18.00 órától a Cimbaliband muzsikájától lesz hangos a Gesztenyés kert. A jamaikai skát a dunántúli ugróssal a világ legtermészetesebb módján ötvöző zenekar nem először vidítja fel a hegyvidéki fesztiválozókat. Az igazi magyar akusztikus keverőpult mögül eddig még mindig sikerült bulihangulatot teremtenie az együttes frontemberének, Unger Balázsnak, aki a közelgő koncert részleteiről és a zenekar életének főbb aktualitásairól is beszélt.

Egészségnap: fókuszban a gerincoszlop betegségei

Az idei egészségnapon – június 14-én 10.00–15.00 óráig a MOM Sport rendezvénycsarnokában – a gerincbetegségek szűrése áll majd a középpontban. A hegyvidéki polgárok számára valamennyi vizsgálat beutaló és előzetes regisztráció nélkül vehető igénybe.

Kísérletezzünk, mint Öveges professzor!

Óriásbuborékot és palackrakétát is készíthetnek a gyerekek a Furfangos csodavilág helyszínén: június 15-én 10.00–18.00 óráig a Gesztenyés kertben Kozsup Rita várja a családokat mókás fizikai kísérletekkel, valamint különféle ügyességi játékokkal.

A Gesztenyés kertben kötnek ki a vízirendőrök

Kutyás és lovas, motoros és vízirendőrök egyaránt részt vesznek az idei közrendvédelmi nap programjain június 14-én 10.00–15.00 óráig a Gesztenyés kertben, ahová egy rendőrhajó is „kiköt”.

Hórihorgas mulattatók

Síppal, dobbal, mesével, muzsikával csalogatják a látogatókat a Gesztenyés kertbe június 14-én 14.00 órától a Langaléta Garabonciások. A vásári komédiások legjobbjai legalább olyan magasságokba emelik majd a hangulatot, amilyen magasan ők maguk lesznek.

Kimegyünk vasárnap az állatkertbe

Valószínűleg a legtöbben a világzene, az etnodzsessz hazai „keresztapjaként” ismerik a Makám együttest, amely azonban az idei Hegyvidéki Napokon gyermekműsorával varázsolja el a legkisebbeket június 15-én 10.00 órától. A Kimegyek holnap az állatkertbe című produkció rangos alapozója lesz a családi vasárnapnak.

„Azzal kell álmodni, amit szeretsz”

Csöngess be hozzám, jó barát; Isztambul; Multimilliomos jazzdobos – június 14-én 20.00 órakor Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar hívja időutazásra a hegyvidékieket, akik a Gesztenyés kertben ismét átélhetik az ötvenes–hatvanas évek bulijainak hangulatát. Az együttes alapítójával, Novai Gáborral, a magyar zenei élet legnagyobb slágereinek egyik szülőatyjával beszélgettünk.

Dübörgő és andalító rockabilly

Gyaníthatóan fergeteges bulival zárul az idei Hegyvidéki Napok. A Mystery Gang-koncerten június 15-én 19.30-tól talán még azoknak a lába is az ütemet dobolja majd, akik ezt ma még csak nem is sejtik. A pörgős rock and rollt, rockabillyt játszó trió bulija méltó befejezése lesz a három nap gazdag programjának.

Könnyű nyári dzsessz

Visszatérő vendégek koncerteznek június 14-én 17.00 órától a Gesztenyés kertben felállított nagyszínpadon. A hegyvidéki közönség által már nem egyszer visszatapsolt, nyolc énekesből álló, a cappella dzsesszt éneklő Octovoice éppen akkor lép fel, amikor a fröccsözős hangulat a tetőfokára hág. Ritka pillanat, ha a jó borok és a jó zenék találkoznak, márpedig ezen a délutánon már javában folyik majd a kóstolás a Borbazárban.

Hopp-Parádé és egész napos sportkavalkád

Ahogy azt a kerület lakói megszokhatták, a sport sem hiányozhat a Hegyvidéki Napok kínálatából. A Sirály sétányon június 13-án ismét megrendezik a Hopp-Parádét, amelyen igazi világsztár, a 2011-es világbajnok rúdugró, a kubai Lázaro Borges kísérli megdönteni az 560 centiméteres versenycsúcsot. Másnap, június 14-én válogatott sportprogramok várják az érdeklődőket a MOM Sportban.

Szíveknek kedves világzene

Szabó Balázs Bandája június 15-én 16.30-tól vezeti át a közönséget a vasárnap esti koncertek hangulatába. A többféle zenei műfajban otthonosan mozgó együttes sokoldalú névadójával, vezetőjével arról beszélgettünk, hogyan készülnek a fellépésre.

Olaszrizling-illatú dalok

A népzene és a dzsessz műfaját ötvöző Tárkány Művek „nyári, kirobbanó hangulattal és mandulaízű villányi olaszrizling-illatú dalokkal” várja a közönséget június 15-én 15.00 órától a Gesztenyés kertben.

Rockmeeting a Hegyvidéken

Érdemes elővenni a régi bőrdzsekit, a szakadt farmert és a western csizmát, de az sem baj, ha valaki öltönyben és nyakkendőben áll be csápolni: június 14-én 18.30-kor az Üzl€tember$ a legnagyobb rocklegendák megidézésével hívja tombolni a közönséget. Cserép Györgyöt, a banda gitárosát kérdeztük.

Központban az erdő

Erdőt a bevásárlóközpontba? Szokatlan, de nem lehetetlen ötlet: gyermeknap alkalmából a Pilisi Parkerdő Zrt. Hármashatár-hegyi Erdei Iskolájának munkatársai igyekeztek minél többet átadni az erdei környezet varázsából a Hegyvidék Központba látogató családoknak.

Az idősebbeket is érinti a változókor

Az Idősek Egészség Iskolája nyári szünet előtti utolsó előadásán egy sokakat érintő természetes állapot, a változókor volt a téma. Dr. Nagy László, a Budai Egészségközpont szülész-nőgyógyásza elmondta, a nők életük egyharmadát úgy élik le, hogy valamilyen formában hatnak rájuk a menopauza tünetei.

Csapó négy: Kovács Ákos és A nagy szépség

Kovács Ákos volt Lévai Balázs házigazda vendége „Az én filmem” negyedik estéjén, amelyen a Kossuth-díjas dalszerző, zeneszerző kedvenc filmjét, A nagy szépséget hozta el a MOM Kulturális Központba. A nyári szünet után, szeptemberben a közkedvelt kulturális programsorozatnak köszönhetően Pokorni Zoltán polgármestert ismerhetjük meg új szerepben.

A mártonhegyi repülős tábornok

Mártonhegyen, a Szent Márton-kápolna közelében áll a Háry-villa, egy tájba illő, földszintes ház. A környékbeliek már elfeledték az ottaniakat, az „őslakosokban” azonban még él vitéz Háry László és családjának emléke.

Ötszáz év hegyvidéki legendái

Az elmúlt években számtalan érdekességet ismerhettek meg a kerület történelme iránt érdeklődők azokon az időszaki tárlatokon, amikkel a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai örvendeztették meg a látogatókat. Volt már iskolatörténeti válogatás, máskor térképeken mutatták be a Hegyvidék kialakulását, legutóbb pedig a helyi moziknak állítottak emléket. Június 25-én új helytörténeti kiállítás nyílik Hegyvidéki legendák címmel.

Teremkeresztelő és sztárparádé

Színpadi produkciók, sportbemutatók, kiállítások és különböző előadások mellett teremkeresztelő tette emlékezetessé a Semmelweis Egyetem gyakorlóiskolájának hagyományos Diana Fesztjét. Az oktatási intézmény néhány osztálytermét híres sportolókról nevezték el.

Szakmai nap az Öveges Laboratóriumban

Schrödinger macskája és az emelt szintű érettségi is szóba került azon a szakmai napon, amelyet az Arany János iskola nemrég átadott Öveges Laboratóriumában rendeztek. A részt vevő diákok izgalmas biológia-, kémia- és fizikakísérletek segítségével pallérozhatták tudásukat.

Hagyományőrző dal- és táncfesztivál

A Normafa Óvoda szervezte meg a tizedik Német Nemzetiségi Gyermekdalok és Gyermektáncok Fesztiválját, amelynek a fővédnöke Pokorni Zoltán polgármester volt. A MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen a német nemzetiségi óvodákba járó gyerekek német nyelvű dalokkal, mondókákkal és versekkel örvendeztették meg a közönséget és egymást.

Hamarosan megkezdődik a Németvölgyi út felújítása

A következő hetekben újabb hegyvidéki közterületek újulnak meg. Megkezdődik a Fészek és a Zólyomi lépcső rekonstrukciója, valamint befejeződik a János-hegyi Erzsébet-kilátó előtti rész kerítésének átépítése. Folyamatban van a Németvölgyi út rossz állapotú szakaszának felújítását megelőző műszaki előkészítés, a javítási munkálatok várhatóan az iskolaszünet első napjaiban indulhatnak el.

Egy év alatt újjászületett a MOM Sport

Bő egy évvel ezelőtt vette át a Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Sport üzemeltetését. A létesítmény ez idő alatt kívül-belül megújult, az utóbbi hetekben is számos fejlesztés történt. Ezeket Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester közösen tekintette meg, lapunk pedig elkísérte őket.

Budapest egyik legszebb játszótere épül a Hegyvidéken

Az idei nagyszabású játszótér-rekonstrukciós program részeként az önkormányzat a Margaréta utca és a Kiss János altábornagy utca sarkán található játszóteret is felújíttatja, ennek terveit ismerhették meg a környékbeli családok egy megbeszélésen. Az egyeztetésen Pokorni Zoltán polgármester is részt vett, aki támogatta a szülők javaslatát, hogy többféle sportfunkciót alakítsanak ki a területen.

Télen-nyáron használható a kivilágított városmajori futókör

Hiánypótló szolgáltatással gazdagodott a tavaly átépített városmajori park. A margitszigeti pálya mintájára újonnan kialakított, 585 méter hosszú, vízáteresztő burkolattal készült és előzősávval is ellátott futókör a közvilágításnak köszönhetően akár sötétedés után is használható.