Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ismet_fellobant_az_olimpiai_lang

Ismét fellobbant az olimpiai láng

A hagyományoknak megfelelően görög tógába öltözött gyerekek felvonulásával vette kezdetét az ötödik Hegyvidéki Olimpia, amely szellemiségében és külsőségeiben egyaránt megidézi az ókori játékok hangulatát. A TF Dr. Koltai Jenő Sportközpontban megtartott nemes versengésre az általános iskolák ötödikesei saját maguk készítették el a sportolás közben viselt korhű ruházatukat, valamint annak a városállamnak a lobogóját, amelyet az olimpián képviseltek.
Ezúttal kilenc hegyvidéki iskola tizenöt csapata nevezett a versenyre, hogy Argosz, Athén, Chaliksz, Delphoi, Epheszosz, Ithaka, Korinthosz, Marathon, Megalopolisz, Megara, Milétosz, Mükéné, Spárta, Szirakúza és Théba színeiben megmérettesse magát a klasszikus olimpia számainak újkori, iskolai változataiban: 1500 és 100 méteres futásban, kislabdadobásban, távolugrásban és birkózásban.
A verseny értékeire hívta fel a figyelmet a diákokat köszöntő Buranits Ildikó. Az eseményt szervező Hegyvidéki Szabadidősport Kft. vezetője azt is kiemelte, hogy a Hegyvidéki Olimpia a kevés sportrendezvények egyike, amelyen valóban nem az eredmény, hanem a részvétel számít.
Az önkormányzat oktatási és közművelődési irodáját vezető Gilicze Zoltán elmondta, kiemelt figyelmet fordítanak a sport és a mozgás népszerűsítésére. A Hegyvidéki Olimpiára évről évre több száz diák érkezik, hogy önmagát legyőzve teljesítse a feladatokat. „Jó látni, hogy azok is lelkes résztvevői a játékoknak, akik egyébként nincsenek jó barátságban a sporttal” – fogalmazott az irodavezető.
A köszöntőket követően Mantzourakisz Nikolus és Chaidos Nauzika magyarul és görögül is felolvasta az olimpiai himnuszt, valamint az eskü szövegét, majd fellobbant a láng. Zárásként a szokásos lakoma és az idén először gyümölcsasztal várta a gyerekeket, akik kivétel nélkül megkapták az esemény tiszteletére készített emlékplakettet.

em.