Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Csaladi_kiszolgalohaz_a_jatszoteren1

Családi kiszolgálóház a játszótéren

A játszóterek többségéről kialakításukból adódóan hiányoznak azok a szolgáltatások – a többi közt pelenkázó, mosdó vagy éppen biciklitároló –, amelyekre egyre nagyobb igény mutatkozik a kisgyermekes családok körében. A Pethényi úti játszótéren most egyedülálló kiszolgálóegység épül, a többfunkciós építmény várhatóan júniusig elkészül.

A szülők jól tudják, milyen kellemetlen, ha gyermekük kedvenc játszóterén nincsenek biztosítva az elvárt higiénés feltételek. Sokat segítene egy zárható pelenkázó, biztonságos biciklitároló, no meg egy rendben tartott nyilvános WC, amit az apróságok is nyugodtan használhatnak, és nem kellene naponta akár többször is hazarohanni kisebb-nagyobb problémák miatt.
Ezeket a kellemetlenségeket nemsokára elfelejthetik a Pethényi úti játszótérre járó családok: részben az ő javaslataik alapján ugyanis kompakt kiszolgálóegység épül ott, és az ígéretek szerint ingyenesen mindenki számára rendelkezésre állnak majd a ma még hiányzó szolgáltatások. A kezdeményezést a játszóteret használó szülők közül sokan aláírásukkal is támogatták. Alapvető elvárás, hogy – a természeti adottságokat figyelembe véve – az infrastruktúra kialakítása a lehető legkisebb beavatkozással járjon a környezetben.
Fontos kérdés volt, hogyan tartható fenn hosszú távon egy nyilvános illemhely, hiszen a megépítést követően az üzemeltetésről is gondoskodni kell. Éppen ezért az ötletgazdák több éven keresztül egyeztettek a Hegyvidéki Önkormányzattal, hogy a játszótéren a nyugat-európai nagyvárosokban már megismert, minden tekintetben átgondolt, igényes, az alapvető higiéniás követelményeknek megfelelő mosdó, valamint az ennek fenntartásához elengedhetetlen modern játszótéri kiszolgálóegység jöhessen létre.
Ahhoz, hogy ez ingyenes legyen – a nyári hónapokban UVB-sugárzás ellen védő napkrémet is biztosítanak a gyerekeknek – bevételt kell termelni. Erre szolgál az építmény másik része, ahol kizárólag egészséges termékeket lehet majd kapni.
Így született meg a Budapesten egyedülálló kiszolgálóház terve, amely az önkormányzat tervzsűrijének tetszését is elnyerte. A szigorú engedélyeztetési eljárást követően a Budapest Főváros Kormányhivatala I. kerületi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal adta ki az immáron jogerős építési engedélyt, a tervek szerint a felépítmény júniusig a helyére kerül. Amennyiben a mobil épület és a hozzá tartozó szolgáltatás nem váltja be a reményeket, vagy bármely más okból bezár, az üzemeltetőnek kötelessége visszaállítani az eredeti állapotot!Csaladi_kiszolgalohaz_a_jatszoteren2

m.