Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hat kilométer szennyvízcsatorna épül

A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése program keretében, uniós forrásból, tizenhat fővárosi kerületben (II., III., IV, X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXII. és XXIII.) két év alatt 240 kilométer új csatorna épül. A mintegy 34 milliárd forintból megvalósuló környezetvédelmi beruházásnak köszönhetően húszezer család élete válik komfortosabbá.
Májusban a Hegyvidéken is megkezdődik a munka, ami több mint harminc utcát, ötszáz családot érint. Az eddig csatornázatlan területeken összesen hat kilométer hosszú új hálózat épül ki. A kivitelezés elsőként a Sün utcában, a Rácz Aladár közben, valamint a Fodor utcában zajlik. A munkálatok várhatóan 2014 végéig tartanak.
A vezetékek lefektetését megelőzően a kivitelezést végző cég fotódokumentációt is tartalmazó felmérést készít a telkeken található összes épület homlokzatáról, oldalfalairól, a kerítések és a kocsibehajtók állapotáról. Ennek köszönhetően a későbbiekben egyértelműen megállapítható, hogy a kivitelezés ideje alatt történt-e bármilyen változás az ingatlan állagában. A munkakezdést megelőzően a lakók értesítést kapnak az építés részleteiről, és a kivitelező képviselője személyesen is felveszi a kapcsolatot a tulajdonosokkal annak érdekében, hogy közösen meghatározzák a házi bekötőcsatorna pontos helyét.
Mivel a gerinc- és a házi bekötővezetékek a föld alatt futnak, elkerülhetetlen az út- és járdaburkolat felbontása. Ezért rövid ideig szakaszonként részleges vagy teljes lezárásokra, míg egyes utaknál a tömegközlekedés rendjében változásokra kell számítani. Ugyanakkor kiemelt szempont, hogy a kivitelezés a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a lakók és a közlekedők számára.
A csatornaépítés befejezését követően helyreállítják az útszakaszokat. A háztartások a házi bekötővezetékeken keresztül csatlakoznak az új szennyvízcsatornához, aminek feltételeiről folyamatos tájékoztatást kapnak a lakók.

-ály

 A beruházásról további információk a www.bpcsatornazas.hu oldalon olvashatók.