Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Aranyos_flashmob_es_ultimate_frizbi

„Aranyos” flashmob és ultimate frizbi

Francia, német és török diákokat látott vendégül a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium a „Mens sana in corpore sano” (Ép testben ép lélek) elnevezésű Multilaterális Comenius projekt keretében. Az együtt töltött egy hét alatt a fiatalok videofilmeket, prezentációkat, tablókat készítettek, közös flashmobot adtak elő a Vörösmarty téren, valamint megtanultak ultimate frizbizni.

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium 2013 ősze óta vesz részt a „Mens sana in corpore sano” (Ép testben ép lélek) elnevezésű, kilenc ország közel ezer diákját összefogó Multilaterális Comenius projektben. Ennek célja a többi között az egészséges életmód népszerűsítése a diákok körében, ahogyan alkalmat ad arra is, hogy a gyerekek megismerjék egymás kultúráját, a gyakorlatban tapasztalják meg a tolerancia fontosságát. Mindemellett a program hozzájárul a közoktatás minőségének javításához, erősíti annak európai dimenzióját, kiemelten segíti a multikulturális környezetben történő tanulást, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat, valamint az iskolai leszakadás elleni harcot.
Az Arany János iskola 2015 nyaráig Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia, Spanyolország, Svédország és Törökország egy-egy iskolájával tartja a kapcsolatot. A programban részt vevő intézmények diákjai látogatást tesznek egymásnál, hogy közösen dolgozzanak a projekt témájának megfelelő feladatokon.
Az idén ősszel immár második alkalommal fogadott diákcsoportot a sas-hegyi iskola. Az előző tanévben a cseh, dán, lengyel és spanyol vendégek a magyar konyhával, néphagyományokkal, táncokkal ismerkedtek, és az iskola tankonyhájában saját nemzeti ételeiket készítették el. Ezúttal franciák, németek és törökök érkeztek Magyarországra.
A hétfőtől péntekig tartó közös munka során az Arany János iskola angoltanára, Csanády Szilvia vezetésével a gyerekek az iskolai erőszak témakörében videofilmeket, prezentációkat, tablókat készítettek, óralátogatásokon vettek részt, mindemellett egymás népdalaival, néptáncaival ismerkedtek. A hét egyik csúcspontja volt a közösen betanult utcai tánc, egy flashmob, amit a Vörösmarty téren elő is adtak, ezzel felhívva a figyelmet az európai Ép testben ép lélek programra. Nem hiányozhatott a testmozgás sem, a diákok a Margitszigeten sajátították el az ultimate frizbi szabályait.
A novemberben Törökországban folytatódó projekt magyarországi koordinátora, Csanády Szilvia elmondta, hogy az együtt megélt élmények bebizonyították, mekkora szerepe van a jövő generációjának nevelésében az iskolapadokon kívül megvalósuló pedagógiai módszereknek. Erre bizonyíték, hogy a diákok közt barátságok szövődtek, nem számított a nem, az életkor és a nemzeti hovatartozás. Mindezt Patkó Lajos iskolaigazgató azzal egészítette ki, hogy a közös munka nagyszerűen szolgálja az angol gyakorlását – ez a program nyelve –, valamint a kommunikációs képességek fejlesztését, amire az oktatás során is hangsúlyt helyeznek.

sm.

A Comenius program – az Arany János iskola diákjainak köszönhetően folyamatosan frissülő – magyarországi weblapja a http://mens-sana-in-corpore-sano6.webnode.hu címen érhető el.