Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sokszínű Hegyvidéki Fitparádé

Telt ház, FitModel World választás és erős emberek az első napon, az egész családot megmozgató, vadonatúj aerobikprogramok a másodikon – röviden így lehet összefoglalni a Hegyvidéki Fitparádé idei eseményeit. A XII. kerület legnagyobb sportrendezvénye az idén is a nem olimpiai sportágak, valamint a diák- és tömegsport ünnepe volt.

Cseh Lászlóval úsztak a transzplantáltak

Gyerekek és felnőttek ismét bebizonyították a sportpályákon, hogy szervcsere után is lehet teljes, boldog életet élni. Második alkalommal adott otthont a Hegyvidék a szervdonációs és transzplantációs Európa- és világnap magyarországi rendezvényének.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető

A múlt évben 131 szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esethez kellett kivonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak, akik hatvanhárom embernél állapítottak meg mérgezést. Az idén szeptember óta hatan – köztük egy gyermek – kerültek kórházba a mérges gáz belélegzése miatt, egy ember pedig meghalt. Holott a biztonsági előírások betartásával, valamint a szükséges óvintézkedések megtételével elkerülhető lenne a tragédia.

Vadasparki ősz

A Budakeszi Vadaspark tematikus programokkal várja a látogatókat az évnek ebben az időszakában is. A vadasparki ősz tartalmas időtöltést kínál mindenkinek, legyen akár természetbarát, vagy csupán kikapcsolódni vágyó vendég.

A templomkertek szerepe a társadalom kertészesítésében

Néhány héttel ezelőtt a kertészetben megjelenő izgalmas új kezdeményezéseket gyűjtöttük össze a Hegyvidék hasábjain. Az akkori írás azonban nem tartalmazhatott mindent, így például kimaradt az újraértelmezett templomkertek szerepe a kertészet társadalmasításában és a társadalom kertészesítésében.

A nyúlica, a vargánya és a gombák császára

A sárga rókagomba, népies nevén csirkegomba, vagy nyúlica az egyik legszebb és legfinomabb erdei gombánk. A vargánya nem véletlenül kapta az úri gomba elnevezést, ha lehet, még a nyúlicánál is zamatosabb. A császárgalóca a vargányához hasonlóan mesés ízű (ezzel egyenes arányban, sajnos, drága is). Lehet ilyen alapokból rossz ételeket készíteni?! Még mielőtt azonban nekilátnánk a tüsténkedésnek a konyhában, egy szigorú jó tanács: a gombavizsgáló hivatalos, datált igazolása szükséges arról, hogy ehető változatokkal van dolgunk!

Beszélő képek a megtalált utakról és az útkeresésről

Milyen az, amikor a láthatatlan láthatóvá válik? Mi történik akkor, ha az arc, a személy szerepét a karakter veszi át? Hogyan rezonál a művész a világ történéseire? A kérdésekre a Galéria 12 legújabb kiállításán, Pálos Anna alkotásaiban találjuk meg a válaszokat.

Vibráló színfoltokban a teljesség

Lüktető képei állandó mozgásra késztetik a szemet. Befogadásukhoz elmélyült figyelem kell, amit szuggesztív erejükkel önkéntelenül ki is váltanak a szemlélőből. A Munkácsy-díjas Olajos György grafikusművész munkáiból látható válogatás a Magyar Festészet Napja alkalmából megnyílt kiállításon a Hegyvidék Galériában.

„Aranyos” flashmob és ultimate frizbi

Francia, német és török diákokat látott vendégül a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium a „Mens sana in corpore sano” (Ép testben ép lélek) elnevezésű Multilaterális Comenius projekt keretében. Az együtt töltött egy hét alatt a fiatalok videofilmeket, prezentációkat, tablókat készítettek, közös flashmobot adtak elő a Vörösmarty téren, valamint megtanultak ultimate frizbizni.

Kukatündér a környezeti találkozón

Hogyan lehet tájékozódni a turistajelzések segítségével, milyen látnivalók vannak a nemzeti parkokban, mi az a dióverés, hova költöznek télen a madarak, végül, de nem utolsósorban: miben segít a Kukatündér? A többi között ezekre a kérdésekre is választ kaptak a hegyvidéki nagycsoportosok a hagyományos Fülemile Környezeti Találkozón a Normafa Óvodában.

Megalakult az új önkormányzati képviselő-testület

Megalakult a Hegyvidéki Önkormányzat új képviselő-testülete, a képviselők, a polgármester, valamint az alpolgármesterek ünnepélyes keretek között letették esküjüket. Az alpolgármesteri feladatokkal Fonti Krisztinát, Kovács Lajost és dr. Váczi Jánost bízták meg, dr. Bernyák Adrienn képviselőt pedig egyházi ügyekért felelős tanácsnoknak nevezték ki az alakuló ülésen.

Normafai terepbejárás a civilekkel

Szakmai bejárást szervezett a Normafa rehabilitációjával kapcsolatos fontosabb kérdések, szempontok bemutatása érdekében a Normafa Természetesen civil koalíció. A helyszíni egyeztetésen a természetvédelmi szervezetek képviselői mellett Pokorni Zoltán polgármester, valamint az önkormányzat több képviselője és munkatársa is részt vett.

Segítenek széppé tenni az időskort

Az időseket érintő kérdésekben hasznos javaslatokkal segíti az önkormányzat munkáját a kerületi Idősügyi Tanács, amely megalakulása egyéves évfordulóját ünnepelte legutóbbi összejövetelén. Az ünnepi ülésen Kovács Lajos alpolgármester, a szervezet elnöke, valamint Szokoli Erzsébet, a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ vezetője idézte fel az elmúlt esztendő legfontosabb történéseit.