Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jól vizsgázik az úthiba-bejelentő rendszer

Folytatódnak a kerületi út-, járda- és lépcsőépítések, valamint a közlekedést érintő közterületi fejlesztések. Már elkészült a Tamási Áron utcai, több helyen megrepedt és elmozdult, ezért balesetveszélyessé vált beton támfal helyreállítása.
A fal különösen rossz állapotban volt a Tamási Áron utca 52–54. számú ház mellett, amit a probléma jelentkezésekor az önkormányzat szakértője is megállapított, egyúttal javaslatot tett a szükséges munkafolyamatok elvégzésére, valamint jelezte a várható költségeket. Ebből kiderült, hogy az önkormányzat önerőből nem tudja megvalósítani a teljes felújítást, ezért pályázatot nyújtott be a Belügyminisztériumhoz.
Sajnos a vis maior keretből a kért összeg csupán negyedét kapta meg a kerület, amit ugyanekkora összeggel pótolt ki. A kisebb költségvetés miatt felülvizsgálták a műszaki tartalmat, végül sikerült újjáépíteni a támfal legveszélyesebb szakaszát, valamint rendezni a parkolót határoló rézsűt. A fejlesztés részeként mintegy 70 méter hosszan az alapoktól újjáépítették a támfal előtti lépcsős járdát. A fennmaradó 20 méteres szakasz rekonstrukcióját jövőre végezhetik el.
Szintén a környéket érintő beruházás, hogy a Tamási Áron közben rövidesen megújul a rossz állapotú lépcső, valamint a felső lépcsőkarhoz csatlakozó járda. Rendkívül forgalmas útvonalról van szó, a Tamási iskolába járó diákok naponta használják, ugyanis ezen keresztül járnak ebédelni a Dobsina utcai épületbe. Hogy ne kelljen kerülőt tenniük, a kivitelezést az őszi szünetre időzítették.
Közlekedésbiztonsági fejlesztés várható a Fürj utcában, ahol a lakók kérésére még októberben négy sebességcsillapító küszöböt („fekvőrendőrt”) épít az önkormányzat. A remények szerint így megszűnik az a jelenlegi állapot, hogy a Tempo 30-as övezetben az autósok egy része lényegesen nagyobb sebességgel halad.
Folytatódik a kátyúzás. A helyszínek kijelölésében nagy segítséget jelent a Pokorni Zoltán polgármester által nemrégiben átadott, egyedülálló okostelefonos úthiba-bejelentő rendszer. Jelentősen lerövidül ugyanis az az idő, ami a balesetveszélyes kátyúk észlelése és megszüntetése között telik el.

-os