Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kulonleges_edzogepek_a_jatszotereken

Különleges edzőgépek a játszótereken

Budapesten egyre több helyen látni szabadtéri edzőgépeket, a Hegyvidéken először a megújult városmajori parkban helyeztek el néhányat a múlt év végén. Mivel az erősítésre, állóképesség-javításra, testformálásra egyaránt sikerrel használható gépek nagy népszerűségnek örvendenek, a Hegyvidéki Önkormányzat vezetői úgy döntöttek, további helyszíneken szereltetnek fel hasonló sporteszközöket.
„Egyszerre szolgálják a tömeg-, az amatőr és a professzionális sportot, hiszen a pillanatnyi állóképességtől függetlenül szinte mindenki nagyobb megerőltetés nélkül, a saját igényeihez, erejéhez mérten használhatja ezeket – beszélt a szabadtéri edzőgépek előnyeiről Váczi János alpolgármester. – Legalább ennyire lényeges, hogy igényes kialakításúak, már a puszta megjelenésükkel kedvet adnak a mozgáshoz, a sportoláshoz. Ez rendkívül fontos, a tapasztalatok szerint ugyanis egyrészt mindig az elhatározás a legnehezebb, másrészt a jó minőségű eszközöket használók sokkal nagyobb százalékban maradnak elkötelezettek a sportolás iránt.”
A lakossági igények figyelembevételével a Margaréta játszótéren, a Rege park mindkét tömbjében, a Szent Család parkban, a Diana parkban, a Fodor és a Tállya utca sarkán kialakított, valamint a Pethényi úti játszótéren és a Győri út–Avar utca találkozásánál található parkban, a nemrégiben felállított pingpongasztal mellett szereltek fel összesen tíz gépet. Az öt úgynevezett többfunkciós sí- és szörftrénert, a három evezőgépet, továbbá a lábizom-, valamint a mell- és hátizom-erősítőt ingyenesen lehet használni – hogy pontosan miképpen, abban a helyszíneken feltüntetett okostelefonos kód nyújt segítséget. Ezt letöltve a készüléken megjelenik az adott eszköz használati utasítása.
Az edzőgépek – a Margaréta parkban lévők kivételével – a sötétedés után zárt játszótereken kívül kaptak helyet. Így az esti kocogás közben, vagy akár reggel sem kell lemondania senkinek a tervezett edzésprogramjáról. Fontos tudni azonban, hogy sérülés, betegség, egészségügyi probléma esetén az eszközöket csak a kezelőorvos engedélyével lehet használni, míg a 12 év alattiak kizárólag szülői felügyelet mellett edzhetnek.
A street gym-eszközök élettani hatásáról dr. Magyar Mátyást, a MOM Sportban működő F&M fitness and more orvosszakmai vezetőjét kérdeztük, aki elmondta, hogy a fizikai aktivitás alapvető fontosságú egészségünk megőrzése érdekében. A most kihelyezett edzőgépek a tömegsportot, s közvetve az egészségügyet szolgálják azáltal, hogy mindenki számára elérhetővé teszik a testedzés lehetőségét.
„A saját testsúlyunkkal végezzük a gyakorlatokat, amelyeket az edzettségi szint figyelembevételével mindenkinek bátran ajánlok. Aki nem ismeri ezt a mozgásformát, annak érdemes kezdetben edző tanácsát kérni, mert a gyakorlatokat rosszul is végre lehet hajtani, ráadásul úgy, hogy erről nincs is tudomásunk. Ez pedig hosszú távon többet árthat, mint amennyit használ. Sok fiatalt látok, aki inkább ugrálgat a gépeken, ez eléggé veszélyes” – foglalta össze tapasztalatait a szakember, kiemelve, hogy a bemelegítés hiánya, a gyakorlatok helytelen kivitelezése és az edzésintenzitás nem megfelelő megválasztása sérülések kialakulásához vezethet, így ezekre különösen ügyelni kell. Javasolt előzetesen orvos véleményét is kikérni, amivel elkerülhetők a sérülések, vagy a szervezet túlzott megerőltetése.
„Nem szabad elfelejteni, hogy a street gym-gépek az úgynevezett funkcionális eszközök csoportjába tartoznak, tehát egy-egy gyakorlat során több ízületet, több izomcsoportot dolgoztatnak meg egyszerre – hangsúlyozta dr. Magyar Mátyás. – Kiemelten erősítik, igénybe veszik a felsőtestet, a törzs stabilizáló izmait. Lényeges a fokozatos terhelés és a rendszeresség, valamint nagyon fontos a bemelegítés.” Hasznos tudni azt is, hogy az eszközök használatát bemutató videoanyagok csak tájékoztató jellegűek, a gyakorlatokat mindig a fizikai állapothoz, felkészültséghez kell igazítani a sérülések elkerülése érdekében.

(-ály)

Új sporteszközök a Győri úton

Az önkormányzat beruházásában megszépült a Győri út és az Avar utca találkozásánál lévő kis tér, ahol cserjéket ültettek, 150 négyzetméternyi területet füvesítettek, a zöld terület védelmében kockakőszegélyt építettek, valamint a gyalogosösvényeken térkő burkolatot alakítottak ki. A tisztaság megőrzése érdekében kutyapiszokgyűjtőt helyeztek ki, a mozogni vágyók kedvéért pedig új sporteszközöket – egy pingpongasztalt és két kültéri edzőgépet – szereltek fel. Az egyikkel a felsőtestet, a másikkal pedig a lábakat lehet erősíteni.
„Most már olyan ez a hely, amilyennek egy kis városi térnek ki kell néznie” – mutatott körbe Pokorni Zoltán a megújult terület átadásán. A polgármester kiemelte, az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a Hegyvidék sűrűn beépített részein található kis terek valódi közösségi területekként funkcionáljanak, ahol a környékbeliek találkozhatnak, leülhetnek beszélgetni, vagy akár mozoghatnak is.
A sporteszközöket Fonti Krisztina kezdeményezésére helyezték ki a térre. A körzet képviselője elmondta, hogy a pingpongozáshoz labdát és ütőket is tudnak biztosítani: az önkormányzat által vásárolt sportszereket a téren található étterem személyzetétől lehet kölcsönkérni a vendéglátóhely nyitvatartási ideje alatt. (sz.)