Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kornyezetvedelmi_dij_a_Zolderdo_Ovodanak

Környezetvédelmi díj a Zölderdő Óvodának

A Környezeti Oktató Központok Országos Szövetsége (KOKOSZ) harminc éve létezik, szövetségi formában azonban csak 1995 óta működik. Tagjai, az egyes oktatóközpontok önállóságukat megtartva egy közös cél érdekében dolgoznak: ez a természet- és környezetvédelem, valamint a fenntarthatóság népszerűsítése, amit az oktatási intézmények keretei közt folyó nevelőmunka segítségével valósítanak meg.
A szövetségnek 1998 óta tagja a Zölderdő Óvoda. A hegyvidéki nevelési intézmény a KOKOSZ legutóbbi közgyűlésén megkapta a tizennyolcadik alkalommal odaítélt közösségi Enikő-díjat, amelyet Szalay-Marzsó Lászlóné Juhász Enikőről, a szervezet alapító tagjáról neveztek el.
„Komoly szakmai elismerésről van szó, rendkívül büszkék vagyunk rá. Ezzel ugyanis a környezeti nevelés és tudatformálás területén kifejtett kiemelkedő tevékenységet díjazzák, ami kiemelt területe a Zölderdő pedagógiai programjának” – mondta Nagyvári Györgyné óvodavezető.
A Zölderdő Óvodában kiemelt figyelmet fordítanak a természetjárásra, az épített és természeti környezet bemutatására, valamint a hagyományok ápolására – ilyen a jeles napok megtartása is –, amit a nagyvárosi feltételekhez igazítanak. A környezettudatosság kialakításához hozzátartozik az egészséges életre nevelés, valamint a energiatakarékosság és a fenntarthatóság népszerűsítése.
„Van saját esővíztárolónk, energiatakarékos égőket használunk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ez utóbbit a kerti körforgásház teszi játékossá. Lépcsőház-galériánkban az éppen aktuális jeles napokhoz kapcsolódó kiállításokat rendezünk neves illusztrátorok segítségével. A gyerekekkel közösen sombokrot nevelünk, ennek terméséből lekvárt főzünk. Ebből adtunk kóstolót nemrégiben a sok évvel ezelőtt általunk elindított kerületi környezeti találkozón részt vevő óvodáscsoportoknak” – sorolta a környezeti neveléssel kapcsolatos kezdeményezéseiket Nagyvári Györgyné, aki szerint mindez hozzájárult ahhoz, hogy a XII. kerületben elsőként és egyelőre egyedüliként a Zölderdő tavaly elnyerte az Örökös Zöld Óvoda címet.

M.