Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Segitenek_szeppe_tenni_az_idoskort

Segítenek széppé tenni az időskort

Az időseket érintő kérdésekben hasznos javaslatokkal segíti az önkormányzat munkáját a kerületi Idősügyi Tanács, amely megalakulása egyéves évfordulóját ünnepelte legutóbbi összejövetelén. Az ünnepi ülésen Kovács Lajos alpolgármester, a szervezet elnöke, valamint Szokoli Erzsébet, a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ vezetője idézte fel az elmúlt esztendő legfontosabb történéseit.

Az önkormányzat hosszas előkészületek után ez év elején indította el a Szépkorúakért a Hegyvidéken elnevezésű, több elemből álló programot. Ennek célja, hogy a kerületben élő idősek minél nagyobb körét elérjék, és azok számára is fel tudjanak ajánlani valamilyen segítséget, akik nem veszik igénybe a különféle intézményi ellátási formákat – emelte ki Kovács Lajos alpolgármester a most egyéves Idősügyi Tanács legutóbbi összejövetelén.
A szervezet elnöke a régebb óta működő, sikeres kezdeményezések közt említette a nyugdíjasok szociális üdültetését, az időseknek szóló internet-felhasználói tanfolyamokat és az idősek napja alkalmából rendezett műsorokat. Az újabb lehetőségek kapcsán szólt az idei Biztonságos Otthon pályázatról, amelynek keretében a nyugdíjasok a lakásuk hevederzárral történő védelméhez igényelhettek önkormányzati támogatást. Az alpolgármester hangsúlyozta: a már működő programok fejlesztéséhez, valamint új elképzelések megvalósításához az önkormányzat ezután is várja az Idősügyi Tanács hasznos javaslatait.
„Célunk, hogy széppé tegyük az időskort” – foglalta össze a Szépkorúakért a Hegyvidéken program lényegét a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ vezetője. Szokoli Erzsébet elmondta, hogy a kezdeményezés egyik fő pillére az intézmény által működtetett új információs pont, amely a kerületi és más egyéb jóléti ellátásokról, a személyes segítő szolgáltatásokról, valamint az időseknek szóló időtöltési lehetőségekről nyújt széles körű tájékoztatást. A másik fő elem az önkéntesek bevonása a rászoruló idősek otthoni ellátásába. Erre a feladatra nemrégiben tizenhat önkéntest képeztek ki, akik közül nyolcan már megkezdték segítő munkájukat.
A program harmadik, lényeges része a közösségfejlesztés, azaz a szomszédsági kapcsolatok erősítése. Bár ez a munka még csak a kísérleti fázisában tart, néhány eredményt már fel tudnak mutatni. Szokoli Erzsébet példaként hozta fel, hogy az idősek bevonásával az egyik helyszínen túracsoport szerveződött, amely a budai hegyekbe jár kirándulni, míg egy másik közösség tagjai megszervezték, hogy a már kiolvasott magazinokat, folyóiratokat továbbadják egymásnak.

z.