Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Küzdelem a mellrák ellen

Októberben világszerte sokan viselnek kis rózsaszín szalagot, hogy felhívják a figyelmet a tudatos életmód és a rákszűrések fontosságára. Itthon évente 6-7 ezer emlőrákot diagnosztizálnak, a halálesetek száma pedig körülbelül 2200-ra tehető. Fontos tudni, hogy a daganatnak gyakran hosszú ideig nincs jele, de szűréssel már jóval az első tünetek megjelenése előtt ki lehet mutatni.
Magyarországon 2002 óta kétévente kapnak meghívást mammográfiára a 45 és 65 év közötti nők. Szükség lehet emlővizsgálatra az említett életkortartományon kívül, vagy akár gyakrabban is, ha az orvos – háziorvos, nőgyógyász, onkológus – ezt állapítja meg. A daganatkimutatás, emlőszűrés nemzetközileg ajánlott módszere a mammográfia, az ultrahangvizsgálat csak kiegészíti, de nem helyettesíti azt.
A vizsgálat pár percet vesz igénybe, a kötelező egészségbiztosítással rendelkezőknek ráadásul ingyenes. Száz esetből átlagosan ötnél van elváltozás, de általában ez sem daganat. Ilyenkor a pácienst visszahívják további vizsgálatok elvégzésére. Az idejében felfedezett emlőrákok túlnyomó többsége gyógyítható, ehhez azonban elengedhetetlen a szűrésen való részvétel, ami biztosítja a korai felismerést.

sz.