Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_remeny_viragai

A remény virágai

Nyolc hegyvidéki oktatási-nevelési intézményből érkező százhúsz gyermek az idén is elültette a remény virágait a Királyhágó téren. A program végén a tavasszal nyíló virágok színére utaló sárga lufikat eresztettek szélnek az óvodások által rajzolt jókívánságokkal együtt.
„A nárcisz a remény, az újjáéledés, valamint számos rákbetegeket gondozó szervezet jelképe szerte a világban” – magyarázta a virágültetés szimbolikáját Kovács Anita, a Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója. A gyógyíthatatlan, elsősorban daganatos betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítését, humánus kezelését és emberi méltóságának megőrzését támogató szervezet munkatársa elmondta: a kicsik bevonásával szervezett Nárcisz-programok célja, hogy a fiatalok is merjenek beszélgetni az elmúlásról, szeretteik elvesztéséről, a segítségnyújtás szükségességéről, és együttérzéssel viszonyuljanak a betegekhez, a rászorulókhoz, az elesettekhez.
„Különösen fontos, hogy tudatos neveléssel természetessé tegyük a betegséghez és az elmúláshoz való viszonyt, fejlesszük a gondoskodás és a segítségnyújtás iránti nyitottságot” – mondta Fonti Krisztina. Az alpolgármester úgy vélte, hogy a Nárcisz-program a gyerekeknek megfogható, érthető párhuzamot mutat egy növény fejlődése és az emberi élet folyamata között, s ennek a folyamatnak a végigkísérése számos érték és gondolat közvetítésére ad lehetőséget. Fonti Krisztina kijelentette: büszke arra, hogy a XII. kerület három évvel ezelőtt Budapesten elsőként csatlakozott a Magyar Hospice Alapítvány kezdeményezéséhez, és minden évben nagyon sok hegyvidéki gyermek vesz részt a nárciszültetésen.

d.