Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jazzmania_verpezsdito_swinggel2

Jazzmánia vérpezsdítő szvinggel

Az elmúlt két évben számos emlékezetes jazzest színhelye volt a Jókai Klub. Az ismert altszaxofonos, a Budapest Jazz Orchestra vezetője, Kollmann Gábor által szervezett smooth jazz klubban láthattuk már az ő kisegyüttesét (ebben a tanítványai is felléptek), Jász András Kultúrfunk zenekarát, Zolbert, azaz Albert Zoltán funky bandjét, Mózes Tamarát és a Jazzmánia Big Bandet is.
Ez utóbbinak immár hat éve a művészeti vezetője Kollmann Gábor. Most ősszel és jövő tavasszal a Jazzmánia Big Band két-két koncerten szórakoztatja a Jókai Klubba ellátogatókat. Az együttes lelkes fővárosi amatőr és hivatásos zenészekből áll, vendégművészeik sorában pedig a nemzetközi jazzvilág olyan sztárjai szerepeltek már, mint Tony Lakatos, Rosario Giulliani vagy Dick De Graaf. Folyamatosan megújuló repertoárjukban a szving korszakának és az azt követő évek nagyzenekarainak repertoárdalai, sztenderdek, ismert jazzslágerek, vérpezsdítő és romantikus dallamok, valamint a legkorszerűbb hangvételű – jazz-rock és latin – darabok is megtalálhatók. Műsoruk joggal viselhetné az „Erre táncolt a világ” címet is.
A big band gyakran hív meg vendégeket, legutóbb Urbán Orsi és Mujahid Zoltán erősítette őket. Urbán Orsi a legfoglalkoztatottabb hazai jazzénekesnők egyike (amúgy a zenekarvezető felesége, két kislány édesanyja, hegyvidéki „szomszédjaink” ők a Zugligetből). Érdekes, hogy az erősebbik nem képviselői között kevés a jazzénekes, Mujahid Zoltán viszont egyike a legjobbaknak.Jazzmania_verpezsdito_swinggel1Az együttes elsősorban a nagy amerikai jazzlegenda, a szving mestere, Count Basie művészete előtt tisztelgett, a zenekari számok közt a Basie band leghíresebb dalai és hangszerelései hangzottak el a legkitűnőbb tolmácsolásban. Ahogy azok a fúvósok, az öt szaxofon, a négy trombita és a négy pozán érckórusa a gitárral erősített ritmusszekcióval szóltak...! Az őket dirigáló zenekarvezetővel és a két énekessel együtt összesen húszan muzsikáltak.
Sorjáztak a jobbnál jobb szvinges nagyzenekari számok: a Sweet Georgia Brown, a Shiny Stockings, a Lil’ Darlin’. Mujahid Zoltán szenvedélyes előadásában élvezhettük a Frank Sinatra repertoárjából jól ismert New York, New Yorkot, a brazil bossa nova legnépszerűbb slágerét, a Girl from Ipanemát, valamint Ray Charles Georgia on My Mind című örökzöldjét.
Ezután ismét a lehengerlő nagyzenekari szving következett: Basie-től a The Kid from Red Bank és a Moten Swing – de annak bizonyítékául, hogy ez a stílus ma is sokakat vonz, az új amerikai zenészgeneráció egyik jeles szaxofonosának, Rick Margitzának Nice and Easy című bluesa is felcsendült. Urbán Orsi olyan mindenki által ismert és kedvelt sztenderdekkel szórakoztatta a közönséget, mint a Makin’ Whoopie, Gershwintől a Somebody Loves Me, a Nat King Cole-tól ismertté váló It’s Only a Papermoon és a For Once in My Life. A szűnni nem akaró tapsvihart egy újabb örökzöld, az All of Me frenetikus előadásával hálálta meg a két kitűnő énekes.

Márton Attila