Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Óvatosan a tűzgyújtással! – Budapesten tilos az avarégetés

Jelenleg nincs érvényben tűzgyújtási tilalom, azonban most is óvatosságra inti a katasztrófavédelem mindazokat, akik kijelölt erdei tűzrakó helyen akarnak tüzet rakni.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében arra figyelmeztetett, hogy jó időben megnő a szabadtéren, természeti környezetben keletkező tűzesetek száma. Tűzgyújtási tilalom idején az erdőkben, fásításokban, valamint ezek határától számított kétszáz méteren belüli területeken – ideértve a magántulajdonban lévő ingatlanokat is – nem szabad tüzet gyújtani. Ám ha nincs tilalom, akkor is csak a kijelölt tűzrakó helyeket lehet használni az erdőkben, néhány alapvető szabály betartásával.
Fontos tudni, hogy a tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a lángok ne terjedhessenek át az erdőre. Nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, de a még ki nem hűlt parazsat, hamut sem. Amint feltámad a szél, el kell oltani a lángokat, gondoskodni kell arról, hogy legyen készenlétben a tűz elfojtására alkalmas anyag, eszköz, például víz, homok, lapát. Az oltás befejezése után meg kell győződni arról, hogy a tűz tényleg elaludt, illetve távozás előtt lehetőség szerint földet kell szórni a hamura.
A katasztrófavédelem arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatályos jogszabályok alapján Budapest területén nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. Ezenkívül általános jelleggel tiltott a hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése.

d.