Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_szen-monoxid_mergezes_megelozheto

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető

A múlt évben 131 szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos esethez kellett kivonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak, akik hatvanhárom embernél állapítottak meg mérgezést. Az idén szeptember óta hatan – köztük egy gyermek – kerültek kórházba a mérges gáz belélegzése miatt, egy ember pedig meghalt. Holott a biztonsági előírások betartásával, valamint a szükséges óvintézkedések megtételével elkerülhető lenne a tragédia.

A figyelemfelhívó kampányok ellenére a statisztikák szerint még mindig a szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakrabban előforduló háztartási baleset. A tragédiát valamilyen rossz műszaki állapotú, vagy helytelenül használt tüzelő-, illetve sütőberendezés, esetleg a hibásan működő kémény okozza.
A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő, színtelen, szagtalan gáz pillanatok alatt és észrevétlenül megmérgezi a lakóterekben tartózkodókat. A szén-monoxid rendkívül agresszív vegyület, belélegezés után a tüdőn keresztül bekerül a véráramba, és megakadályozza az oxigénfelvételt. Amikor zárt helyen hirtelen megfájdul a fejünk, szédülni, émelyegni kezdünk, vagy a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleljük, okkal gyanakodhatunk szén-monoxid-mérgezésre. Ilyenkor – a gázkészülék(ek) azonnali elzárását követően! – haladéktalanul el kell hagyni a lakást. Tiszta levegőn ugyanis a vérben lekötött szén-monoxid mintegy fele egy óra alatt kiürül.
Mit kell tenni a megelőzés érdekében?
A legfontosabb a tüzelő- és fűtőberendezések műszaki állapotának ellenőrzése, méghozzá lehetőleg a fűtési szezon előtt. Lényeges, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatók, rendszeresen szellőztessük, így megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása. A szellőzőnyílásokat tilos eltömni, elzárni, szabad keresztmetszetüket időszakonként ellenőrizni kell. Gondot okozhatnak a műanyag nyílászárók, ezek ugyanis teljesen megszüntetik a lakás természetes légcseréjét, ezért ablakcsere esetén gondoskodni kell a megfelelő és állandó szellőzésről.
Ellenőriztessük a kéményt!
Nem szabad elhanyagolni a kémények karbantartását, hiszen a tragédiákat gyakran a füstelvezetés hibája okozza. Budapesten szeptemberig csaknem 35 ezer lakásba nem tudott bejutni a kéményseprő – a tűzvédelmi hatóság szükség esetén eljárást kezdeményez a tulajdonosokkal vagy az ingatlanok használóival szemben. A vizsgálatok során 1400 ingatlan kéményéről állapították meg, hogy veszélyezteti a lakók biztonságát, ezért a kéményseprők valamennyi esetben értesítették a területileg illetékes tűzvédelmi hatóságot, amely a hiányosság megszüntetéséig megtiltotta az égéstermék-elvezető további használatát.
Életet menthet a szén-monoxid-érzékelő.
A kereskedelemben kapható szén-monoxid-érzékelők közül kizárólag olyat válasszunk, amelyik rendelkezik minősítéssel. A készüléket mindig abban a helyiségben szereljük fel, ahol a tüzelőberendezés működik. Akkor járunk el helyesen, ha az érzékelőt a tüzelőberendezéstől egy-másfél méterre, az ablak/ajtó magassága fölött, de legalább 30 centiméterrel a plafon alatt helyezzük el. A hálószobában arra kell ügyelni, hogy a szén-monoxid-mérő az ágy közelébe kerüljön. Riasztás esetén azonnal kapcsoljuk ki a gázkészülékeket, nyissuk ki az ablakokat, és hagyjuk el a lakást!

em.