Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kukatunder_a_kornyezeti_talalkozon1

Kukatündér a környezeti találkozón

Hogyan lehet tájékozódni a turistajelzések segítségével, milyen látnivalók vannak a nemzeti parkokban, mi az a dióverés, hova költöznek télen a madarak, végül, de nem utolsósorban: miben segít a Kukatündér? A többi között ezekre a kérdésekre is választ kaptak a hegyvidéki nagycsoportosok a hagyományos Fülemile Környezeti Találkozón a Normafa Óvodában.

Háromszázötven hegyvidéki nagycsoportos óvodás vett részt az önkormányzat támogatásával tizennegyedik alkalommal megrendezett Fülemile Környezeti Találkozón. A játékos vetélkedőre a Normafa Óvodába érkezőket CD-ről lejátszott madárfütty fogadta. Bár nem tartozott a feladatok közé, a gyerekek nevetve sorolták, melyik állathangot ismerték fel.
Fonti Krisztina alpolgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat miként mutat példát a természetvédelem területén. A nemrégiben átadott, az útellenőrök munkáját segítő elektromos autó, az oktatási és nevelési intézmények energetikai fejlesztései és a homlokzati szigetelések, az óvodák és iskolák tetejére elhelyezett napelemek, valamint az a döntés, hogy az önkormányzat a jövőben nem vásárol PET-palackba töltött italokat mind-mind a környezetet óvják valamilyen módon – sorolta az alpolgármester.
Hozzátette, a kerületi óvodák a gyakorlatban maradéktalanul megvalósuló pedagógiai programjaikban kiemelt hangsúlyt helyeznek a környezettudatosságra, a természet tiszteletére nevelésre. „Ezeket az értékeket az óvodában lehet és kell megalapozni, ahogyan ezt a hegyvidéki intézményekben teszik” – emelte ki Fonti Krisztina, aki ezután a természetvédelemről beszélgetett a gyerekekkel. „Öröm volt megtapasztalni, hogy az óvodások legalább annyit tudnak a természetről, mint a felnőttek, tisztában vannak azzal, mivel tehetik jobbá környezetüket, s mi az, ami árt a növény- és állatvilágnak” – foglalta össze tapasztalatait az alpolgármester.Kukatunder_a_kornyezeti_talalkozon2Mindezt megerősítette a környezeti találkozó további része is. Az ötletgazda Zölderdő Óvoda, valamint a szervező Normafa és Süni Óvodák pedagógusainak jóvoltából izgalmas feladatok várták a gyerekeket. Megtanulták a fontosabb turistajelzéseket, az állatsimogatóban közeli barátságot köthettek különböző haszonállatokkal, nagyító alatt köveket vizsgáltak, térképen megkeresték a hazai nemzeti parkokat, kipróbálták az ősz egyik kedvelt népi játékát, a dióverést, és megbeszélték, merre repülnek a vándormadarak. A környezetvédelmi állomáson pedig játék közben, a Kukatündér segítségével, a szelektív hulladékgyűjtést gyakorolhatták.
A nap végén a Zölderdő Óvodától mindenki agyagmedált, az FH Gasztro felajánlásának köszönhetően almát, gyümölcslevet és müzliszeletet kapott. A csapatok mindezek mellett oklevéllel és könyvvel gazdagodtak, valamint egy-egy üveg somlekvárral, amely a Zölderdő Óvoda kertjében termő sombokor gyümölcséből készült.

mm.