Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pluss-sziv_az_avarban

Plüss-szív az avarban

Minden valamirevaló gyerek zsebében ott lapul egy gomb, néhány parafa dugó vagy üveggolyó, de legalábbis egy-két savanyúcukor. Egyebek közt ez derült ki Turbuly Lilla Talált szív című, Aranyvackor-díjas mesekönyvének bemutatóján a Jókai Klubban.
Az eseményen igen felkészült közönséggel állt szemben a szerző és a kötet illusztrátora, Horváth Ildikó. A Normafa Óvoda Őzike úti tagóvodájából érkező gyerekek mind a mese főhősével, Pepével egykorúak, nagycsoportos óvodások voltak, és igaz, hogy a zsebükben – az óvodai rendnek megfelelően – érkezésükkor még nem volt semmi, de elmenniük már nem kellett üres kézzel. A kivágós-színezős, interaktív foglalkozással megspékelt könyvbemutatón sok érdekes információval gazdagodtak – megtudták például, hogy a szívük éppen akkora, mint az öklük –, és valamennyien hazavihettek magukkal egy saját kezűleg készített kis dobozt.Pluss-sziv_az_avarban2Turbuly Lilla meséje, amelynek színpadi változatát szeptember végén mutatták be a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, megható történet arról, hogyan próbálja Pepe felkutatni az őszi avarban lelt kis plüss-szív gazdáját, és a sors a kalandos út alatt hogyan igazgat vissza mindent a helyére. Míg a Nyuszi csoport tagjai lelkesen skandálták a válaszokat a mese fordulópontjait érintő kérdésekre, a falakon meg is mutogatták a vonatkozó passzusokhoz tartozó illusztrációkat.
Horváth Ildikó grafikusművész itt kiállított képei egy tágabb mesevilágba engednek bepillantást. Nemcsak Turbuly Lilla műveinek, de Méhes Károly és Balla Margit írásainak képi megjelenítéseit is megnézhetjük a Jókai Klubban október 31-ig látható tárlaton.

(J.)