Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Beszelo_kepek_a_megtalalt_utakrol_es_az_utkeresesrol

Beszélő képek a megtalált utakról és az útkeresésről

Milyen az, amikor a láthatatlan láthatóvá válik? Mi történik akkor, ha az arc, a személy szerepét a karakter veszi át? Hogyan rezonál a művész a világ történéseire? A kérdésekre a Galéria 12 legújabb kiállításán, Pálos Anna alkotásaiban találjuk meg a válaszokat.

A néma Gonosz kölcsönkérte a Jóság nyelvét, s lármává degradálta – Wystan Hugh Auden amerikai költő, kritikus és drámaíró gondolatait Pálos Anna képzőművész elevenítette meg azonos címet viselő művében, amelyet a többi között legújabb kiállításán láthatunk a Galéria 12-ben. Az expresszív festmény egy lágy vonásokkal rendelkező nőt ábrázol, akinek arcát utólag a vászon geometrikus elszakításával „rongált” meg a művész. A jó és a gonosz ötvözése, Auden üzenetének újjáéledése gondolkodásra készteti a szemlélőt.
„A szavakkal elbeszélünk egymás mellett, ez pedig káoszt teremt, az emberi kapcsolatok romlását eredményezi” – avatta be lapunkat a kép születésének kulisszatitkába Pálos Anna, aki azt is elmondta, hogy munkái a benne lévő érzéseket szimbolizálják, a nézőnek pedig megmutatják, miként rezonál a művész a világ történéseire.
A tárlat szintén érdekes darabjai arc nélküli nőket ábrázolnak különböző hétköznapi helyzetekben. A személy, a „valaki” itt lényegtelenné válik, helyét a karakter, a „bárki” veszi át.
„Toll- és szénrajzok, festett és vegyes technikával készült alkotások, fonalak, elgurított, elveszett és megtalált vonalak – Pálos Anna tájékozódási pontjai felől értesítenek, arról, hogy mi foglalkoztatja a grafikust, a festőt, a szövéssel foglalatoskodót és általában a képzőművészt. A megtalált utakról és az útkeresésről egyaránt tanúskodnak e munkák” – értékelte a látottakat Balázs Sándor művészettörténész, aki a címadások poétikus, bölcseleti, néhol patetikus nyelvhasználatára is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a nyelvi támaszték még inkább sajátos kontextusba helyezi az alkotásokat és azok üzeneteit.

B. M.

Pálos Anna képei november 1-jéig a Galéria 12-ben (XII. Hajnóczy József utca 21.) várják a gondolkodásra, elmélkedésre nyitott látogatókat.