Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_kezmosast_is_tanulni_kell

A kézmosást is tanulni kell

A kéz egyetlen négyzetcentiméterén akár tízmillió baktérium is megtelepedhet. Ezért fontos a rendszeres és megfelelő kézmosás, hiszen a piszkos kéz számos betegség közvetítője lehet: a statisztikák szerint a világban évente közel hárommillió gyermek hal meg az elégtelen higiéné miatt. Erre hívja fel a figyelmet a kézmosás világnapja, amelynek nem véletlenül őszi az időpontja (október 15.), hiszen ilyentájt kezdődik az influenzaszezon, márpedig a betegség terjedését jelentősen csökkenti a megfelelő tisztálkodás.
Nem mindegy, hogyan mosunk kezet, és ezt jól tudják már az Orbánhegyi Óvodába járó gyerekek is, akik az egészséges életmódra nevelés részeként, az óvónők segítségével, kiscsoportos korukban megtanulják a kézmosás szabályait. A szakemberek azt ajánlják, hogy a kéz bevizezése után legalább húsz másodpercig alaposan át kell mosni azt, majd jól leöblíteni. Evés előtt, hazaérkezéskor mindenképpen kezet kell mosni, és piszkos kézzel lehetőleg nem szabad a szájhoz, az orrhoz érni.
Imrikné Krébecz Anita az Orbánhegyi Óvoda vezetője elmondta, náluk a kifogástalan higiéné érdekében minden gyereknek a jelével ellátott saját törülközője van, a mosdóban pedig pumpás, antibakteriális folyékony szappant használnak.

(m.)