Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Normafai_terepbejaras_civilekkel2

Normafai terepbejárás a civilekkel

Szakmai bejárást szervezett a Normafa rehabilitációjával kapcsolatos fontosabb kérdések, szempontok bemutatása érdekében a Normafa Természetesen civil koalíció. A helyszíni egyeztetésen a természetvédelmi szervezetek képviselői mellett Pokorni Zoltán polgármester, valamint az önkormányzat több képviselője és munkatársa is részt vett.

„Köszönjük a természetvédők által felvetett szempontokat, ötleteket; csak tisztelettel adózhatunk az önkéntesek munkája iránt, akik a környék összes értékes famatuzsálemét dokumentálták” – fogalmazott Pokorni Zoltán a Normafánál rendezett októberi szakmai bejárást követő sajtótájékoztatón. A polgármester felidézte: kezdetben néhány hónapra tervezték a szigorú európai uniós előírásoknak megfelelő Natura 2000-es környezeti hatásvizsgálatokat, végül azonban a civilek felvetései alapján úgy döntöttek, egy teljes vegetációs ciklust, azaz több mint egy évet szánnak rá, hogy minden szempontból körültekintően járjanak el. Hozzátette: a felmérések egy hónapon belül lezárulnak, közben megkezdődött a munka a szempontok, ötletek összegzésére.
A kerület vezetője a közlekedésszabályozást nevezte az egyik legfontosabb feladatnak. Ennek alapvető célja, hogy megszüntessék az autós „túlhasználatot”, és elősegítsék a környék kötöttpályás közlekedési eszközzel történő megközelítését. A látogatók kiszolgálása érdekében, mint azt a polgármester már korábban is mondta, új épületek helyett a meglévő, pusztulófélben levő műemlék épületeket újítanák fel.
Pokorni Zoltán példaként említette az Eötvös út 48.-ban lévő, kiürítés alatt álló, önkormányzati tulajdonú villaépületet, ahol akár csomagmegőrző, öltöző, információs pont is kialakítható lenne. Megjegyezte, hogy a Normafa szimbolikus épületét, a síházat a kusza bérleti jogviszonyok miatt egyelőre nem sikerült önkormányzati kezelésbe venni. Szólt a hosszú ideje elzárt, állami kézben lévő, zugligeti Fácános tervezett újjáélesztéséről is, amely tanösvények kiindulópontja, a természetvédelmi nevelés központja lehetne a jövőben.
A polgármester a síelők kapcsán elmondta: kezdetben nagy terveket szőttek a Magyar Sí Szövetség vezetői, de az elmúlt egy-másfél év meggyőzte őket arról, hogy ezek túlzó remények, álmok. „Olyan nemzetközi bajnokságok lebonyolítására alkalmas, nagy pályát, ahol versenyszerű síelés folytatható, nem szabad megvalósítani” – mondta, kiegészítve azzal, mindez nem ok arra, hogy ne javítsák a hobbisíelés körülményeit, s ne teremtsék meg azokat a feltételeket, amelyek harminc-negyven éve is megvoltak.
A sajtótájékoztató helyszínén, a Libegő felső végállomásánál frissen felújított játszótéren Pokorni Zoltán kiemelte, hogy az ott látható módon szeretnék hamarosan rendbe tenni az Anna-réti játszóteret is. A most befejeződött munkálatok során a régi, de még használható játszóeszközöket felújították, valamint újakat telepítettek. Természetes anyagokat, formákat alkalmaztak, a játszótér így kialakításában, hangulatában kiválóan illeszkedik környezetéhez.
„Nehéz, sőt, néha lehetetlen igazságot tenni a Normafát használók közt” – utalt a polgármester többek között a kerékpárosok, gyalogosok, kismamák, kutyások, természetvédők, futók különböző, időnként összeegyeztethetetlen igényeire. Ezzel együtt, mint mondta, fel kell állítani szabályokat, amelyek védenek, egyben azonban korlátoznak is, és ezeket népszavazással kell majd megerősíteni. Számításai szerint az év végére megismerhetők lesznek a megvalósíthatósági tanulmányból fakadó szabályok, elképzelések, és márciusban kiírhatják a helyi népszavazást.Normafai_terepbejaras_civilekkelA terepbejárást kezdeményező Normafa Természetesen civil koalíció szakértői csoportjának koordinátora, a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület képviselője, Weiperth András elmondta, hogy a mostani szakmai bejáráson bemutatták az értékes erdőállomány védelmét szolgáló elképzeléseket, felvázolták a síeléssel kapcsolatos problémákat, valamint ismertették a kirándulók, futók, sífutók általános igényeit. Felhívták az illetékesek figyelmét arra is, hogy a Normafa és környékének mintegy 300 hektáros területét nem szabad kiragadni a Budai Tájvédelmi Körzet több mint 18 ezer hektárjából, a terület egészére figyelemmel kell lenni a rehabilitáció során.
„Nagyra értékeljük a folyamatos egyeztetéssorozatot a polgármesteri hivatal részéről” – folytatta Weiperth András. Köszönetét fejezte ki, hogy az önkormányzat a civilszervezetek rendelkezésére bocsátotta a költségvetési forrásokból elkészült előkészítő dokumentumokat. Mint elhangzott, a társadalmi munkában, önkéntesek által készítendő anyagokat a továbbiakban is biztosítják a hivatal részére, mert így járulhatnak hozzá a legeredményesebben ahhoz, hogy megóvják a főváros „zöld tüdejét”, Budapest legértékesebb természetvédelmi területét.
A terepbejáráson a Hegyvidéki Önkormányzat több képviselője és munkatársa mellett részt vettek a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Nemzeti Környezetügyi Intézet képviselői, valamint a területet szerető, féltő kerületi és fővárosi lakosok. Az eseményt szervező Normafa Természetesen civil koalícióban mások mellett a Budakörnyéki Naturparkért Egyesület, a Magyar Madártani Egyesület, a Greenpeace, a WWF, a Védegylet és a CEE-Web aktivistái dolgoznak együtt.

z.