Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


Egyedi_tervezesu_jatszoter_kulonleges_jatekokkal

Egyedi tervezésű játszótér különleges játékokkal

Minden igényt kielégítő, érdekes kialakítású, többgenerációs játszótérrel gazdagodott a Hegyvidék. A teljesen átépített Margaréta játszótéren, amelyet Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adott át, egyedi játszóeszközök, valamint sportpályák várják a gyerekeket.

Nyolc játszótér újult meg a nyári időszakban a XII. kerületben. A legnagyobb fejlesztés a polgármesteri hivatal mögött, a Kiss János altábornagy és a Margaréta utca találkozásánál található játszótéren történt.
A méltán népszerű helyet az igényeknek megfelelően teljesen átépítették, vadonatúj, egyedi játszóeszközök, több részből álló mászóvár, bébi- és lapülőkés hinta, körforgó, rugós játékok, mérleghinta, forgatható kirakó, faragott állatos és margarétás mászókák várják a gyerekeket. Egy kisméretű kosárlabdapálya, pingpongasztal és homokozó is gazdagítja a teret.
Különlegesség a korcsoportok szerinti elrendezés. A legkisebbek külön részt és játszóeszközöket kaptak a leginkább szem előtt lévő oldalon, az általános iskolásoknak középtájon, míg a játszóterekről egyébként rendszerint kiszoruló kamaszoknak a hátsó részen alakítottak ki játszóhelyet.
Pokorni Zoltán polgármester a tér átadásán elmondta, hogy igyekeztek a lehető leggyorsabban elvégezni a felújítást a nyár folyamán. „Köszönet illeti a szülőket és a gyerekeket, hogy volt türelmük kivárni a másfél hónapig tartó munkálatokat” – hangsúlyozta.
A polgármester szerint megérte a várakozás, hiszen jelenleg a Margaréta talán a legszebb budapesti játszótér. „Annyi bizonyos, hogy ilyen játszóeszközökkel máshol nem lehet találkozni, valamennyi egyedi tervezés eredménye” – fűzte hozzá Pokorni Zoltán. Külön is felhívta a figyelmet a margarétamotívumra, amely díszítőelemként, valamint néhány játékon is fellelhető.
Fontos és példaértékű fejlesztés a gyerekeket védő, a tér nagy részét összefüggően lefedő öntött gumiburkolat, továbbá a külön álló épületben elhelyezett nyilvános illemhely, mosdó és pelenkázó. Apró szépséghiba, hogy a csatornázási művek szeptember végére vállalta a vizes helyiségek bekötését a hálózatba, így egyelőre csak a szabadtéri ivókút használható.
A játszótér tervezésekor a környéken élő családok javaslatait is figyelembe vették. A többi között ennek megfelelően készült el a multifunkciós kosárlabdapálya, ahová kisméretű focikapukat is felszereltek.
„Rendkívül hasznosnak bizonyult az egyhetes tesztüzem, hiszen a használói vélemények alapján tovább tudjuk komfortosítani a játszóteret. A szülők kérésére a kötélhídra védőháló, a határoló farönkökre ülőlap kerül, a kosárpalánk fölé pedig labdafogó hálót szerelünk fel. Itt lesz egy kis kapu is, hogy a gyerekeknek ne kelljen körbemenni, ha mégis kiszáll a labda a pályáról” – sorolta a következő időszak feladatait Pokorni Zoltán. Megemlítette azt is, hogy a Margaréta játszótéren – a MOM Kulturális Központban, a Pethényi úton és a Szent Család parkban található térhez hasonlóan – a hideg idő beköszöntéig animátorok foglalkoznak a gyerekekkel.Egyedi_tervezesu_jatszoter_kulonleges_jatekokkal2Váczi János is a társadalmi egyeztetés hatékonyságát emelte ki. Az alpolgármester elmondta, hogy az előkészítés során nem csupán a Margarétára járó családok, hanem a szomszédos utcák lakóinak véleményét is kikérték, így a játszótér valóban tükrözi az ott élők elvárásait.
A tervező Palatinium Group részéről Szalay-Szakály Zsuzsanna arról beszélt, ritkaságszámba megy, hogy egy építészeti terv teljes egészében megvalósuljon. Ez történt a Margaréta esetében: szinte semmit nem kellett kihúzni az eredeti elképzelések, ötletek közül.
Ezekből pedig bőven akadt. Ilyen a hatalmas traktort formáló játék, a „mászófalu” vagy a margarétás libikóka, amelyek pillanatok alatt elnyerték a gyerekek tetszését. „Az utóbbi egy hétben szinte mindennap sötétedésig kint voltunk a lányommal, egyszerűen nem lehet hazaimádkozni, annyira jól érzi magát” – mesélte Szellő Barbara, aki hozzátette, a hatéves Lilivel biztosan törzsvendégek lesznek itt.
Kicsit távolabbról, a Hegyalja útról érkezett a Dietrich család, amelynek felnőtt tagjai szerint a tízperces utazás bőven megéri, ha a gyerekek öröméről van szó. „Már a felújítás előtt is az egyik kedvenc célpontunk volt a Margaréta játszótér, mostantól pedig egyértelműen ez lesz az első számú. Vidámak és átgondoltak a játékok, ami pedig nekünk különösen fontos, hogy a kis- és nagyobb gyerekek más-más helyen, mégis egymás mellett játszhatnak” – mondta Dietrich Mátyás.
A gumiborításnak köszönhető biztonságot emelte ki Szendrei Nóra, aki legnagyobb örömére nyugodtan engedheti futkározni örökmozgó négyéves kisfiát. „Ha Zoli esetleg elesik, akkor sem üti meg magát” – nevetett a kétgyermekes édesanya. Zoli pedig minden bizonnyal egyetértett vele, hiszen egy méretes bukfenc után sírás helyett széles mosollyal futott tovább a homokozó felé.

em.