Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Energetikai_felujitas_ket_oktatasi_intzemenyben1

Energetikai felújítás két oktatási intézményben

Két hegyvidéki oktatási intézmény energetikai felújítása zajlott le a nyáron. Pályázati támogatásból elkészült a Tamási Áron Általános Iskola és Német Nemzetiségi Két Tannyelvű Gimnázium „B” épületének homlokzati szigetelése, valamint a nyílászárók cseréje. A Normafa Óvoda Őzike tagóvodájában önkormányzati beruházásban a külső falak szigetelése mellett a fűtésrendszer korszerűsítése is megtörtént.

A KEOP-5.5.0/A/12-2013-0413 azonosítószámú, A Tamási Áron Általános Iskola és Német Nemzetiségi Két Tannyelvű Gimnázium „B” épületének energetikai fejlesztése című pályázatnak köszönhetően energetikai szempontból és külsőleg egyaránt megújult a Mártonhegyi úti épület. A közel negyvenkét milliós projekt 85%-a uniós forrásból származik, így a fennmaradó 15%-ot kellett az önkormányzatnak biztosítania.
Pokorni Zoltán polgármester az átadáson elmondta, hogy az iskola négyemeletes épületszárnyának homlokzataira 850 négyzetméter, nagyon vastag szigetelőanyag került, a hővédő üvegezésű, új nyílászárók felülete közel 200 négyzetméter. Az ablakokat a gyerekek biztonsága érdekében minden egyes bukó-nyíló szárnyon kulcsos zárral szerelték fel. A korszerű szigetelésnek köszönhetően a fűtésienergia-felhasználás várhatóan 30-35 százalékkal csökken.
A beruházás révén sikerült egységesebbé tenni a három épületből álló intézmény megjelenését. A Tamási Áron az egyik legnépszerűbb kerületi iskola, ezért az igények kielégítése érdekében az évek során több alkalommal növelni kellett a férőhelyek számát. Ez az oka annak, hogy az épületszárnyak homlokzatai nem álltak összhangban egymással.Energetikai_felujitas_ket_oktatasi_intzemenyben2„A fejlesztés ezen is segített, hiszen a megújult »B« épület most már a tavaly átadott épületrészhez hasonló, magas színvonalú építészeti értéket képvisel” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy az Európai Unió nem véletlenül támogatja az energetikai fejlesztéseket, hiszen így csökkenthető a leghatékonyabban az Oroszországból érkező energiahordozóktól való függés.
Teljes egészében önkormányzati finanszírozásban valósult meg a Normafa Óvoda Őzike tagóvodájának korszerűsítése. Megtörtént az épület külső hőszigetelése, valamint az ereszek és a régi nyílászárók cseréje, emellett modern, kondenzációs készülékkel váltották fel az elavult, rossz hatásfokkal működő kazánt. Nem csupán a homlokzat, hanem az udvar is megszépült; a régi kerti játékok újralakkozását, átfestését az intézményben dolgozók és a Normafa Óvoda munkatársai végezték el.
„A Hegyvidék talán legromantikusabb »zöldóvodájáról« van szó, amely megérdemelte a felújítást – emelte ki a polgármester. – Fontos, hogy az energiafelhasználás javításán kívül az épületet is szebbé tudtuk varázsolni.”

m.