Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Erdei_gombaszedes

Erdei gombaszedés környezettudatosan

A csapadékos időjárásnak köszönhetően az idén bőséges a gombatermés, ami sokakat csábít a természetbe, egy-egy kiadós eső után ezrek mennek gombát gyűjteni a környékbeli erdőkbe. A tájékozatlan gombaszedés azonban nemcsak az emberre, hanem a védett gombafajokra és az erdő egészségére is veszélyt jelent – figyelmeztetett közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

Az erdészeti társaság tájékoztatása szerint a környezettudatos gombagyűjtés egyik alapvető szabálya, hogy figyeljünk rá: csak az ehetőnek ítélt gombákat szedjük le, élőhelyüket ne dúljuk fel, s ne pusztítsuk el az emberi fogyasztásra alkalmatlan példányokat, mert ezek is az erdei ökoszisztéma hasznos „munkatársai”. Természetvédelmi területen lehetőleg ne hagyjuk el az erdei utakat, hiszen sok faj gyűjthető az erdőszegélyeken és az utak közvetlen környezetében is. Fokozottan védett természetvédelmi területen nem szabad letérni a turistautakról, itt bármiféle erdei termés gyűjtése szigorúan tilos.

Mint minden állami erdőterületen, a Pilisi Parkerdő területén is fejenként napi két kilogramm gombát lehet személyes felhasználásra gyűjteni engedély nélkül. Amennyiben árusítás, kereskedelmi forgalomba hozatal a cél, vagy magántulajdonú erdőben szeretnénk gombát szedni, minden esetben írásos engedélyt kell kérni az illetékes erdőgazdálkodótól. Ha pedig védett területen gyűjtenénk, akkor a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.

Miután leszedtük a gombát, a mérgezések elkerülése érdekében mihamarabb vizsgáltassuk be egy gombaszakértő segítségével. Fontos tudni, hogy esetenként a túl nagy mennyiségben elfogyasztott, továbbá a rosszul – például műanyag zacskóban – tárolt gomba is előidézhet gyomorrontást, rosszullétet. Kerülni kell az apró, nagyon fiatal gombák gyűjtését, ezek ugyanis gyakran nem ismerhetők fel egyértelműen. Az ismeretlen gombákat tanácsos különtenni, megelőzve ezzel a mérgező anyagok továbbterjedését.

sz.

 

Magyarországon eddig közel kétezer gombafajt regisztráltak a mikroszkopikus nyálkagombától az óriáspöfetegig. Valamennyi gombának létfontosságú, „személyre szabott” dolga van az erdei ökoszisztéma működésében, például ők végzik el a holt faanyag lebontásának műveletét. A majd kétezer gombafaj közül csak néhány százzal találkoznak rendszeresen a természetjárók, közülük 58 faj védelem alá tartozik. A főváros környéki parkerdőkben a leggyakoribb fajok az őzláb-, a szarvas-, a róka-, a galamb- és a tinórugombák.