Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szeptemberi kerti munkák

Vége a nyárnak, az esték hűvösebbek lettek, és jóval több a csapadék is. A kert szeptemberben elkezdett felkészülni a télre, és a kertbarátoknak is bőségesen akad tennivaló.

A legédesebb virányosi hétvége

Zümmögő méhecskék, édes illatok, ínycsiklandozó méz- és lekvárkülönlegességek, kedves árusok, színes programok… A Virányosi Közösségi Házban ötödik alkalommal megrendezett méz- és lekvárfesztiválon minden eddiginél többen vettek részt.

Városmajori véradás szűrőprogramokkal

Retro hangulatú véradó napot szervezett az Országos Vérellátó Szolgálat a Városmajorban, a rendezvényre több mint ezren érkeztek, hogy vérükkel segítsék a beteg embereket. Az önkéntesek a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával egészségügyi szűrővizsgálatokon is részt vehettek.

Tények a korszerű radiológiáról

Az Idősek Egészség Iskolája előadásait minden hónap harmadik szerdáján tartják a Kulturális Szalonban. Az őszi évad első összejövetelén dr. Puhl Mária, az Országos Gerincgyógyászati Központ radiológus szakorvosa – a radiológia történeti hátterét is felelevenítve – az orvosi képalkotás különböző módszereit ismertette.

Fény a Galéria12-ben

Immár öt éve, hogy a Galéria 12 megnyitotta kapuit a hegyvidéki művészek, valamint a harmóniára, szépségre és kultúrára vágyó közönség előtt. A kicsiny kávézó a születésnapja alkalmából – az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan – a Fény című kiállításnak szolgál helyszínéül.

Családi nap a svábhegyi vén fák alatt

Természetismereti hétpróba, kis kirakodóvásár és számos értékes program várta a hegyvidékieket szeptember egyik szép, napos hétvégéjén a Költő utcai Jókai-kertben. Az itt székelő három szervezet, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Magyar Madártani Egyesület és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös rendezvénye üde színfolt volt a hagyományos őszi szabadtéri események között.

Jelek századokon át

Három művész, két történet, számtalan jel. Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva Lunczer Anikó, Németh András és Németh Andrea vallásos témájú alkotásaikkal üzennek a harmóniára, lelkiségre fogékony látogatóknak a Jókai Klubban.

Egy kedvenc film Norvégiából

„Akkor, ahogy azt megbeszéltük, vegyük le a zakót!” – így kezdődött Pokorni Zoltán és Horváth Gergely házigazda kötetlen beszélgetése „Az én filmem” kulturális programsorozat szeptemberi estjén. A polgármester egyik kedvencét, a Dalok a konyhából című norvég filmet hozta el a MOM Kulturális Központba.

Egyedülálló menzakártyarendszer

Az iskolai étkeztetéssel kapcsolatos fizetések és más intéznivalók egyszerűbbé, gyorsabbá tétele érdekében az önkormányzat megbízásából egy Magyarországon egyedülálló informatikai rendszer épült ki. A tanév kezdete óta a Németvölgyi, a Zugligeti, valamint a Fekete István általános iskolában már tesztüzemben használják az úgynevezett menzakártyákat.

Hegyvidéki siker a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián

Két ezüstéremmel, két bronzéremmel és egy dicsérettel végzett a magyar csapat az Asztanában megrendezett XLV. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián. A sikerhez egy harmadik hellyel járult hozzá a Városmajori Gimnázium végzős tanulója, a Fizika Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt tavaly megnyerő Takátsy János.

Úthiba-bejelentés okostelefonon

Ezentúl az úthibákról, az engedély nélkül elhelyezett konténerekről, valamint az utakon hagyott üzemképtelen járművekről is egyszerűen, pár kattintással bejelentést lehet tenni az önkormányzatnak a „Hegyvidék” okostelefonos alkalmazás legújabb funkciójával, a „Jó utat!” elnevezésű szolgáltatás igénybevételével.

Szeretet, odafigyelés, támogatás

Az eltelt közel egy év tapasztalatait összegezték a „Közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítése a Hegyvidéken” elnevezésű projekt záróeseményén. Habár a pályázati szakasz a végéhez ért, az önkormányzat és a kerületi civilszervezetek együttműködése a jövőben is folytatódik.

Száműzték a műanyag palackokat a hivatalból

Környezetünk védelme érdekében mostantól nem vásárol a polgármesteri hivatal eldobható PET-palackos ásványvizet, üdítőket. Emellett felkérték az önkormányzat intézményeit, hogy ne vegyenek többé ilyen termékeket.

A hegyvidéki szépkorúak élete

Kirándulnak, beszélgetnek, interneteznek, filmet néznek, kártyáznak, fiatalokat megszégyenítő módon rendszeresen mozognak. A Kiss János altábornagy utcai gondozási központ klubtagjaival beszélgettünk arról, milyen a szépkorúak élete itt, a Hegyvidéken.

Gépjárművédelem 0-24 órában a Hegyvidéken

Önkormányzati támogatással, rendkívül kedvező feltételekkel juthatnak a legkorszerűbb gépjárműlopás-gátló eszközhöz a kerületi autósok. A műholdas (GPS alapú), 24 órán keresztül a lehető legnagyobb biztonságot nyújtó gépjárművédelmi rendszer telepítésére az önkormányzatnál lehet pályázni.

Zugligeti fejlesztések

Jelentős energetikai fejlesztést hajtott végre az önkormányzat. Az Új Széchenyi Terv keretében kiírt pályázati felhívásra beadott „Zugligeti Óvoda és Zugligeti Bölcsőde épületének energetikai fejlesztése” projektcímmel elnyert vissza nem térítendő támogatás igénybevételével megvalósult az épület homlokzati szigetelése, valamint a nyílászárók cseréje. A beruházásnak köszönhetően a két intézmény fűtésszámlája kevesebb, mint a felére csökken.

Újabb felújított utakat adtak át

Az utóbbi négy évben mintegy tizenhét kilométer útpálya újult meg a XII. kerületben. A terveknek megfelelően az idén nyáron további útszakaszok rekonstrukciójára került sor. A Németvölgyi úton, a Zsolna utca és a Zsibói utca környezetében, továbbá a Zugligeti úton elvégzett fejlesztéseket tekintette meg nemrégiben Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester.

Közös játszótértervezés a hegyvidéki családokkal

Nagyszabású játszótér-rekonstrukciós programot hajtott végre a Hegyvidéki Önkormányzat az utóbbi hónapokban. A Margaréta park teljesen megújult, és a főváros egyik legszebb játszótere lett, új játszószerekkel gazdagodott a Szent Család park, míg a Fodor és a Tállya utca sarkán átépítették a focipályát.