Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ikarus_buszban_gurult_az_ABC1

Ikarus buszban gurult az ABC

Napjainkban a számos üzlet, bevásárlóközpont mellett házhoz szállítási szolgáltatások is a vásárlók rendelkezésére állnak, negyven évvel ezelőtt azonban még messze nem volt ekkora a kényelem, a kerületben is akadtak olyan „fehér foltok”, amelyek ellátatlannak számítottak. A mozgó ABC-t azért találták ki, hogy az e helyeken élők könnyen hozzájuthassanak friss kenyérhez és tejhez.
A mozgó ABC nem más volt, mint egy Ikarus busz, amelynek a belső terét bolttá alakították, hűtőpulttal, kenyeres ládákkal. A guruló üzletben minden alapvető élelmiszer- és háztartási cikket kínáltak, mindig friss termékeket tartottak benne, sőt, rugalmasan alkalmazkodott az igényekhez: rendelést is lehetett leadni.
A speciális szolgáltatás 1977-ben indult be, két Ikarus 260-as típusú busz járta a hegyvidéki utcákat, mindkettő a Déli pályaudvar alsó szintjén, a Vérmező felé eső oldalon működő nagy ABC-től kezdte meg útját. A megállók a Gaál József út és Tusnádi utca sarkán, a Pethényi és Istenhegyi út sarkán, a Városkúti út és a Józsa Béla utca (ma: Alsó- és Felső Svábhegyi út) találkozásánál, valamint a Szilassy úti lakótelepnél voltak. A 2-es számú járat a Rácz Aladár út és Bazin utca sarkán állt meg először, majd a Koszta József–Nagysalló utca-kereszteződésben, aztán a Somorjai–Fürj utca-sarok, végül pedig a Kálló esperes utca–Hegyalja út-sarok következett. A felsorolt állomásoknál fekvő, akkoriban ellátatlan területek ma már szerencsére jól kiépültek, tömegközlekedéssel könnyen megközelíthetők.
A mozgó ABC-t úgy reklámozták mint a legmozgékonyabb kereskedelmi formát, és hangsúlyozták, hogy ez nem házhoz szállítás, tehát a busz ebben az esetben nem szállítóeszköz, hanem maga a bolt. Az Ikarus hátsó ajtaja volt a bejárat, a megvásárolni kívánt árut kosárba lehetett pakolni, ahogy egy igazi üzletben, majd a busz elején, a pénztárnál kellett fizetni és az első ajtón leszállni.
A mozgó ABC a nyolcvanas években egyre inkább háttérbe szorult. Bár egyes helyeken még a kilencvenes évek elején is látni lehetett a járműveket, mára végleg eltűntek a Hegyvidék útjairól.Ikarus_buszban_gurult_az_ABC2

B. A.