Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Erdei_nemetorak

Erdei németórák a festői Karintiában

Élményekben gazdag utazáson vettek részt a nyár közepén a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskola németül tanuló diákjai. Negyvenöt fiatal kapott lehetőséget arra, hogy gyakorolja, fejlessze nyelvtudását Ausztriában.
A jókaisok csapata hat napot töltött a szomszédos állam legdélibb tartományában, Karintiában, egy Obervellach nevű kisváros erdei tanodájában. A Hohe Tauern lábánál, a Höll folyó völgyében, csodálatos környezetben szervezett nyelvi táborban napi két órában tanultak németet a diákok anyanyelvi tanárok közreműködésével. Ezt a településen tartott játékos feladatok egészítették ki, amelyek teljesítéséhez szükség volt a német nyelv aktív használatára, valamint ügyességre, talpraesettségre, szemfülességre.
Mivel a tábor célja nemcsak a nyelvtanulás volt, hanem az is, hogy a fiatalok megismerhessék Karintia természeti kincseit, látnivalóit, délutánonként változatos program várt rájuk. Már megérkezésük napján túráztak a Groppenstein-vízesésnél, később pedig ellátogattak Affenbergbe, a makákómajmok birodalmába, hajókáztak az Ossiacher-tavon, utaztak a Gerlitzen-felvonóval, s feljutottak a havas Mölltal-gleccserre. Gmündben a Porsche Múzeumot tekintették meg, Spittalban vasútmodell-kiállításon jártak, Mallnitzban pedig vendégei voltak a BIOS-háznak, ahol különféle természeti jelenségekre kaptak magyarázatot élvezetes kísérletek formájában.
A tábor résztvevői a hazautazás előtt még eljutottak a Ragga-szurdokhoz, amelynek útja sziklafalhoz erősített pallókon vezet keresztül a sebes hegyi patak felett, majd meghódították a Reisseck csúcsait. Onnan a gyerekek és kísérőtanáraik egy utolsó pillantást vethettek arra a gyönyörű vidékre, ahol felejthetetlen hetet töltöttek el együtt.

d.