Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Eredmenyes_a_vizilabda_utanpotlas

Eredményes a vízilabda-utánpótlás

Egyik szeme sír, a másik nevet Köllő Attilának, aki a Hegyvidék–YBL WPC felnőtt vízilabdacsapatának edzője és az egyesület utánpótlásának szakmai vezetője. Az előző bajnoki szezonban ugyanis a férfiaknak nem sikerült megkapaszkodni a legjobbak között, az ifik viszont a harmadik helyen végeztek, ami az egyesület eddigi legjobb utánpótlás-eredménye.

Hogyan alakult a Hegyvidék–YBL számára az előző bajnoki évad?

– Az elmúlt idényben a felnőtt férfiak az OB I-es bajnokságban szerepeltek, emellett öt csapatot indítottunk az utánpótlás Budapest-bajnokságokban, és ne feledkezzünk meg a főleg szeniorokból álló Budapest-felnőttcsapatról sem! Bár a legmagasabb osztályban végül az utolsó helyen végeztünk, nincs bennem különösebb hiányérzet, hiszen az eredmény a lehetőségeinket figyelembe véve papírforma volt. Nem tudtunk versenyezni a többiekkel sem pénzben, sem edzésidőben, ezeket a hátrányokat pedig lehetetlen ledolgozni ezen a szinten. Ennek ellenére büszke vagyok a csapatomra, amit elvállaltunk, azt becsülettel végigcsináltuk.

Ugyanez elmondható az idősekről és az utánpótlásról is?

– Feltétlenül! A szeniorok negyedik helye igencsak elismerésre méltó, annak pedig mindennél jobban örülök, hogy az utánpótlás egyre szebb eredményeket ér el. Főleg az ifik zártak nagyszerű idényt, a bajnokságban elért harmadik helyezés azt jelenti, hogy sikerült megszerezni az egyesület első utánpótlásérmét.

Miben látja a legnagyobb előrelépést?

– Talán abban, hogy minden téren rengeteg tapasztalatot szereztünk. A felnőttek a világ egyik legerősebb bajnokságában edződhettek, és ha sok babér nem is termett számukra, azt azért bátran kijelenthetem, hogy megérte, mert rengeteget fejlődtek az idény folyamán. Ugyanezt elmondhatom az utánpótlásról is, a gyerekek meccsről meccsre egyre jobbak.

Van még szabad hely a fiataloknál. Kiket várnak?

– Mindig örülök, ha új arcokat látok, hiszen a Hegyvidék–YBL elsősorban utánpótlás-nevelő egyesület. Folyamatosan várjuk a kilenc-, tízéves, úszni tudó lányokat és srácokat, az a célunk, hogy minél több gyerekkel megszerettessük ezt a csodálatos és nem utolsósorban magyar szempontból rendkívül sikeres sportágat. Az ajtó ugyanakkor mindenki előtt nyitva áll, szívesen fogadjuk a tapasztalattal már rendelkező idősebbeket is. Nagyon fontos, hogy a tehetséges fiatalok számára biztosítani tudjuk a továbblépést – akik megfelelően teljesítenek, bármikor bekerülhetnek a felnőttek közé. Remélem, hamarosan többen élnek is a lehetőséggel.

Hol tartják az edzéseket?

– Néhány éve, az önkormányzatnak köszönhetően, végleges otthonra leltünk a MOM Sport uszodájában, azóta ott tartjuk a szárazföldi és a vízi edzéseket. Kiválóak a körülmények, minden adott ahhoz, hogy jó munkát végezzünk.

Milyen tervekkel vágnak neki az új idénynek?

– Három utánpótláscsapattal indulunk az országos bajnokságban. Ez jelentős lépés az egyesület életében, de elkerülhetetlen a gyerekek fejlődése érdekében. Az országos bajnokság ugyanis „más kávéház”, ott még jobban kell teljesíteni. Ami a felnőtteket illeti, természetesen szeretnénk visszakerülni az élvonalba, ezért nem lehet más célunk, mint bekerülni a bajnoki érmekért zajló rájátszásba, és ott minél jobb eredményt elérni. Szeniorcsapatunk sem tétlenkedik: szeptemberben rangos kupán vesz részt a horvátországi Splitben.

Említette, hogy a felnőttek visszavágynak az OB I-be. Milyennek látja az esélyeket?

– Az biztos, hogy nem lesz könnyű a feljutás. Nehezíti a dolgunkat, hogy az eddigi két legjobb gólszerzőnk már nem tudja összeegyeztetni az élsportot és a munkát, így rájuk nem számíthatunk. A csapat jelentősen megfiatalodott, ami egyrészt jó, hiszen sikerre éhes játékosok érkeztek, ugyanakkor az is igaz, hogy szinte teljesen új gárdát kell építeni. Ennek egyik fontos állomásaként szeptemberben az ausztriai Innsbruckban rangos nemzetközi tornán veszünk részt, a szlovén, a cseh és a házigazda osztrák felnőttválogatott ellen próbálunk meg minél jobb eredményt elérni. Komoly megtiszteltetés számunkra a meghívás, hiszen nem mindennap játszhatunk nemzeti válogatottakkal tétmeccseket. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az előrelépéshez, az OB I-es tagság ismételt kiharcolásához támogatókra, szponzorokra van szükség. A következő időszak egyik legfontosabb feladata, hogy megtaláljuk ezeket a sportszerető mecénásokat.

A hegyvidéki közönség mikor láthatja legközelebb a csapatot?

– Szeptember második felében kezdődnek a bajnoki küzdelmek. A hazai meccseinket továbbra is a MOM Sport uszodájában játsszuk, méghozzá szabadtéren, ami különleges hangulatot kölcsönöz az összecsapásoknak. Szeptember végén rendezik a Magyar Kupa-selejtezőt, amelyen szintén részt veszünk. A minél jobb eredmény elérése érdekében természetesen számítunk a hegyvidékiek buzdítására!

-os-