Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gepjarmuvedelem_a_Hegyvideken_ejjel-nappal

Gépjárművédelem a Hegyvidéken éjjel-nappal

Rendkívül kedvező feltételekkel juthatnak a legkorszerűbb gépjárműlopás-gátló eszközhöz a kerületi autósok. Műholdas (GPS alapú), huszonnégy órán keresztül a lehető legnagyobb biztonságot nyújtó gépjárművédelmi rendszer telepítésére az önkormányzatnál lehet pályázni.

Számos megoldás létezik az autók ellopásának megelőzésére, illetve az eltulajdonított járművek felkutatására, azonban a tapasztalatok szerint mindközül a leghatékonyabb a műholdas (GPS) járművédelmi rendszer. Ennek lényege, hogy az autóban elhelyezett adóberendezés jelét a szolgáltatást nyújtó cég a nap huszonnégy órájában nyomon tudja követni, így lopás vagy lopás kísérlete esetén – a diszpécserközpontot a készülék erről is tájékoztatja –biztosított a gépjármű felderítése.
Ehhez a jelenleg elérhető legkorszerűbb megoldáshoz a Budapest Hegyvidék Közrendvédelmi Közalapítvány pályázatának köszönhetően rendkívül kedvező feltételekkel juthatnak a Hegyvidéken élőkés a XII. kerületi vállalkozások. A program keretében a szolgáltató műholdas gépjárművédelmi rendszere és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásigénybevételére nyílik lehetőség.
Váczi János alpolgármester elmondta, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat elkötelezett a közbiztonság további javítása mellett. „Az önkormányzat a saját eszközeivel igyekszik biztosítani a hegyvidékiek nyugalmát – hangsúlyozta.– Az a cél, hogy a kerület valamennyi lakója még inkább biztonságban érezze magát, szeretteit és értékeit. Ezt szolgálják a már megkezdett közbiztonsági programok, a kerületi rendőrkapitányság támogatása, a Hegyvidéki Rendészet folyamatos fejlesztése, továbbá a most kiírt műholdas gépjárművédelmi pályázat.”
A pályázatra a kerületi állandó lakcímmel rendelkező magánszemélyek a saját vagy általuk üzemben tartott, legfeljebb 110 kW teljesítményű gépjárművel jelentkezhetnek. Pályázatot adhatnak be a vállalkozások is, amennyiben a cég vezető tisztségviselője vagy tulajdonosa állandó lakcímmel rendelkezika kerületben. Mindkét esetben egy autóra kérhető a támogatás, a mozgásukban korlátozottak és a nyugdíjasok az elbíráláskor előnyt élveznek, a nyertes pályázók a költségek felét (37 500 forint + áfa) fizetik. A folyamatos műholdas nyomkövetési és gépjárművédelmi szolgáltatás díja az első évben kedvezményesen 3990 forint + áfa, a következő két évben 5900 forint + áfa.
Ami a technikai részleteket illeti, a gépjárműnek rendelkeznie kell távirányítós központi zárral, ha ez nincs, el kell végeztetniaz eszköz beszerelését. Ennek költsége a pályázót terheli. A hiányzó vagy rossz távirányítót a szolgáltató 7000 forint + áfa áron pótolja.
Mint Lengyel Gábor, az Auto Securit Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, a tizenöt éves szakmai tapasztalattal rendelkező cégmostanáig mintegy 40 ezer autót szerelt fel műholdas védelmi rendszerrel. „A nap huszonnégy órájában működő felügyeleti központunk fogadja a gépjárműről az installált GPS-GSM technológián alapuló járműfedélzeti egység segítségével érkező jelzéseket, majd az operátorok haladéktalanul megteszik a szükséges intézkedéseket. Először a megadott hívószámok sorrendjében hívják a tulajdonost, illetve megbízottját, s ha jogos volt a riasztás, azonnal kapcsolatba lépnek a rendvédelmi szervekkel” – foglalta össze röviden a szolgáltatás lényegét a szakember.
A további feltételeket is tartalmazó pályázati űrlap átvehető a Hegyvidéki Rendészet ügyfélszolgálati irodájában (XII., Kiss János altábornagy utca 47., alagsor), valamint letölthető az önkormányzat honlapjáról (www.hegyvidek.hu).

m.