Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hidfelujitas_miatt_nem_jar_a_fogas

Hídfelújítások miatt nem jár a fogas

A Városmajor utcai, a Béla király úti és a Karthauzi utcai híd felújítása miatt a 60-as villamos, azaz a fogaskerekű teljes vonalán pótlóbuszok közlekednek várhatóan szeptember 26-ig. Annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé korlátozzák a közúti forgalmat, valamint ne zavarják a híd környezetében élőket és dolgozókat, a kivitelező a vágányzár kezdetén elszállította a hídszerkezeteket. Ezek felújítása külső helyszínen történik, így minimálisra csökken a helyszíni munkavégzésből fakadó zaj, por és környezeti hatás.
A fogaskerekűt pótló buszok a Széll Kálmán tér és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomás között közlekednek, útvonaluk a Széll Kálmán tér és a Svábhegy megálló között megegyezik a 21-es buszokéval. A Svábhegytől felfelé az Eötvös út–Művész út–Karthauzi utca–Fülemile út–Ordas út–Rege út–Golfpálya út útvonalon érik el a Széchenyi-hegyi végállomást, a fogaskerekű Művész úti megállóját érintve. Visszafelé a Golfpálya úton, az Agancs úton és az Eötvös úton haladnak, így a Művész úti megálló kimarad.
Munkanapokon reggel, napközben és délután 20 percenként, késő este 30 percenként indul a pótlójárat. Hétvégén napközben 10, hajnalban és késő este pedig 30 perc a követési idő. Valamennyi buszon lehet kerékpárt szállítani, járművenként kettőt.
A felújítandó hidak környezetében csak a hídszerkezetek le- és felszerelése során van szükség jelentősebb forgalomkorlátozásra, de ezt késő éjszaka végzi a kivitelező. Az érintett szakaszok közül a legforgalmasabb a Városmajor utca, ahol a hídszerkezetet a tervek szerint szeptember 21-én (vasárnap) 23 óra és 22-én (hétfőn) 6 óra között emelik vissza. Ez idő alatt a Városmajor utcát teljes szélességében lezárják a Határőr út és a Diós árok között, ezért az arra közlekedő 128-as és 129-es buszok rövid ideig terelt útvonalon, a Szilágyi Erzsébet fasoron járnak a Szent János Kórház és a Széll Kálmán tér között.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hidak felújítását 142,5 millió forintért végzi el a közbeszerzési eljáráson kiválasztott szakkivitelező, a Kútház Kft. A munkálatok időpontjának meghatározásakor elsősorban azt vették figyelembe, hogy a nyári főszezon után kisebb a forgalom a fogaskerekűn. Emellett arra törekedtek, hogy a hídfelújítás és az ezzel járó forgalomkorlátozások véget érjenek, mielőtt elkezdődik a Széll Kálmán tér átépítése.
Arra a kérdésünkre, hogy a hídfelújítások a fogaskerekű tervezett fejlesztéséhez, például az új szerelvények beszerzéséhez, vagy az átlagsebesség növeléséhez igazodnak-e, a BKK azt a választ adta, hogy a most elvégzendő munkákra a forgalom biztonságos fenntartása miatt van szükség, tehát nem kapcsolódnak szorosan a leendő korszerűsítéshez, amelynek tervezésére rövidesen elindítják a közbeszerzési pályázatot. A fogaskerekű későbbi fejlesztésekor a Városmajor utcai hidat teljesen át kell majd építeni az utca szélesítése érdekében, a mostani rekonstrukcióval azonban a híd műszaki állapota miatt nem várhattak tovább.

d.