Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jazz a MOM-ban a Magyar Dal Napján

Az őszi zenei szezont megnyitó egyik nevezetes esemény az immáron hetedik alkalommal sorra kerülő Magyar Dal Napja. A rendezvény lényege, hogy azon stílustól függetlenül csak magyar nyelvű dalok hangoznak el elsősorban hazai előadóktól.
Az idén már az ország kilenc településén, a fővárosban pedig harminchárom helyszínen összesen mintegy kétezer szereplővel zajlik majd a zenei seregszemle. A Hegyvidéken a hazai jazzdalok avatott előadói adnak öt koncertet óránkénti váltással szeptember 14-én 15 órától késő estig a MOM Kulturális Központ szabadtéri színpadán. Sorrendben a United Jazz, a MagyarVista Social Club, a Berki–Sárik duó, majd a Mózes Tamara Quartet lép a pódiumra, végül pedig Veres Mónika, Váczi Eszter és Oláh Gergő énekel a Stúdió 11 kíséretével.Jazz_a_MOM-ban_a_Magyar_Dal_Napjan4Jazz_a_MOM-ban_a_Magyar_Dal_Napjan3A United együttes a hazai funk- és pop-rock legjobbjai közé tartozik, de a blues és a jazz sem áll távol tőle. Ezúttal minden bizonnyal a smooth és easy jazz dominál majd a zenekar programjában. A Unitedben az ismert gitáros-énekes Pély Barna a frontember, Romhányi Áron zongorázik, a ritmusszekcióban pedig Mits Gergő basszusgitározik és Vadász Péter dobol. Számos lemezen jelentek meg slágereik, népszerűségükhöz hozzájárult az első olyan hazai album kiadása is, amelyet bárki ingyen letölthetett.
A funkycsapatot olyan együttes váltja, amelyet a világzene kategóriájába szokás sorolni, de művészetüket inkább nevezhetjük rockzenének, ami a népzenéből is merít. A világhírű kubai együttes, a Buena Vista ihlette a zenekar elnevezését, de esetükben persze a hírneves kalotaszegi falu volt a névadó. A nyolctagú MagyarVista Social Clubban hárman is énekelnek (Horváth Sára, Németh Ferenc és a billentyűs Németh Péter), a hangszeresek között pedig a hazai jazz olyan kiválóságait találjuk, mint Kovács Ferenc trombitás-hegedűs, vagy Oláh Péter basszusgitáros és Bágyi Balázs dobos ritmustandemje. Saját szerzeményeik a „városi folklór” magasiskoláját képviselik.
Érdekes duó követi őket, „vegytiszta” jazzel. Berki Tamás remek énekes, minden stílusirányzatban otthon van. Szerzőként is jól ismert, dallamai fülbemászóak, bátor, szókimondó szövegeit sajátos humor hatja át, sokszor még improvizál is az alkalomhoz illeszkedve. (Nem véletlen, hogy ő lesz a műsorvezető is.) A zongorista Sárik Péter kifogástalan kísérőzenész, számos formációban helytállt már, de a duózást is kedveli. Korábban Fábián Julival, mostanában pedig Berki Tamással varázsolja el a közönséget. Zeneszerzői képességeit ékesen bizonyítják amerikai, brit és nemzetközi dalszerzőversenyeken elért előkelő helyezései.Jazz_a_MOM-ban_a_Magyar_Dal_Napjan1Jazz_a_MOM-ban_a_Magyar_Dal_Napjan2Ha van új és eredeti hang az utóbbi évek zenei palettáján, akkor Mózes Tamara művészete feltétlenül az. A klasszikus zongora szakon végzett ifjú zenész a saját kísérettel való éneklés egyetlen hazai képviselője, akit az improvizáció iránti vonzalma hozott a jazz világába. Eleinte duóban muzsikált, utóbb azonban kvartettjével az eredeti módon feldolgozott sztenderdek mellett saját kompozíciók is megjelentek repertoárjában. Így aztán felejthetetlen „tamarazene” szól majd a MOM kertjében. Erről kiváló partnerei is gondoskodnak: Sütő Márton gitározik, Kovács Zoltán bőgőzik, a dobok mögött pedig Benkó Ákos ül majd.
Az esti órákban nagyszabású esemény zárja a különleges programot. Három fiatal énekes, a Fonográf-díjas Veres Mónika, a már sokféle formációban sikert arató Váczi Eszter és az X-Faktor-nyertes Oláh Gergő lép pódiumra a Stúdió 11 kíséretével. A patinás zenekarban a hazai jazz olyan kiemelkedő képviselői muzsikálnak, mint Csepregi Gyula szaxofonos, Rátonyi Róbert zongorista, vagy a vibrafonos Zsoldos Béla, aki már indulása óta egyben a Magyar Dal Napjának szervezője is.

Márton Attila