Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kolyokpiac_kulonlegessegekkel1

Kölyökpiac különlegességekkel

Gyerekek kínáltak a vásárlóknak saját készítésű süteményt, limonádét és különböző használati tárgyakat a Csaba utcai termelői piac nyárbúcsúztatóján.

Két évvel ezelőtt szervezett első alkalommal termelői piacot a Csaba utcában a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesülettel közösen a Fidesz XII. kerületi szervezete. Jáky Ildikó, Pokorni Zoltán szociális ügyekért felelős munkatársa elmondta, hogy a termelők kezdetben szerdánként reggel 10-től délután 5-ig árulták portékáikat – friss zöldséget, gyümölcsöt, sajtokat, házi készítésű lekvárokat, szörpöket, szappanokat, füstölt húsokat, kolbászokat, mézes-lekváros finomságokat – a Városmajori Jézus Szíve Plébánia épülete előtt (a helyet a plébánia ingyenesen bocsátja rendelkezésre).
A hangulat családias, a vásárlók nagyobb része visszajár, így a többség ismerősként üdvözli egymást. Ennek köszönhetően jól működik az előrendelés, a vevők kérésére az adott napra az árusok névre szóló, kész csomagokkal érkeznek. Január óta szaporodott a piaci napok száma, immár hétfőn és pénteken is hosszított nyitva tartással, reggel fél 9 és este 6 óra között várják a vásárlókat.
A jeles alkalmakhoz kapcsolódva rendszeresen tartanak tematikus napokat a piacon. Az augusztus utolsó péntekjére időzített nyárbúcsúztatót kölyökpiac tette még érdekesebbé. Előzetes regisztrációt követően fogadták a vállalkozó kedvű alkalmi árusokat, a gyerekek kizárólag saját készítésű termékeket, süteményt, limonádét, használati tárgyakat kínáltak eladásra.Kolyokpiac_kulonlegessegekkel2Méghozzá eredményesen, hiszen néhány óra alatt szinte valamennyi portéka elfogyott. A 10 éves Boglárka és testvére, a 7 éves Emese mézeskalácsbaglyai és muffinjai is gyorsan gazdára találtak. Mint kiderült, az egykori Orbánhegyi-óvodások korábban a váci piacon már álltak a pult másik oldalán, amit nagyon élveztek, ezért kapva kaptak a mostani alkalmon.
A szervezők gondoltak azokra a gyerekekre is, akik most nem akartak árusítani, nekik „bábos” Dorka készített apró mézeskalács-figurákat. A finom süteményeket a kicsik, ha kedvük tartotta, cukormázzal fel is díszíthették. A rendezvényen részt vettek a városmajori óvodások is, akik a kölyökpiac minden gyermeklátogatójához hasonlóan egy finom jonatánalmát kaptak ajándékba.
A termelői piac aktuális hírei, akciói a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület Városmajori Termelői Piac Facebook-oldalán olvashatók. Rövidesen a honlapjuk is elkészül, ahogyan a házhoz szállítás beindítására sem kell már sokat várni. A tervek között szerepel a kínálat bővítése, az igényeket figyelembe véve pékárut, különböző gabonákból őrölt liszteket és csirkehúst is árulnak majd.

-os