Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mar_uzemel_a_hivatal_naperomuve

Már üzemel a hivatal naperőműve

Elkészült a polgármesteri hivatal napelemes áramtermelő rendszere, amelyet a szakemberek Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester jelenlétében helyeztek üzembe. „A Hegyvidék a főváros legzöldebb kerülete, és igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy az is maradjon” – mondta Pokorni Zoltán az önkormányzat épületének tetején elkészült új naperőmű átadásán.
A polgármester ezzel a kijelentésével nemcsak a zöld területek magas arányára utalt, hanem arra is, hogy a „zöldberuházások” terén számos példamutató kezdeményezéssel büszkélkedhet a XII. kerület. A környezet- és egészségbarát fejlesztések kapcsán példaként hozta fel a megújult MOM Kulturális Központ szennyvízhő felhasználásával működő hűtő-fűtő rendszerét, valamint a kerület uszodáiban bevezetett UV-lámpás víztisztítást, amivel a klórozást tudják nagymértékben kiváltani.
Megemlítette a napelemes áramtermelést is, amellyel már nemcsak a Krisztinavárosi és a Zugligeti Bölcsődében, a Zugliget, a Normafa, valamint a kibővített KIMBI Óvodában, hanem a polgármesteri hivatal épületében is tiszta, megújuló energiaforrásból tudják fedezni az energiaigény jelentős részét. „Minden intézményünkben, ahol kialakítható napelemes rendszer, pályázni fogunk ennek megvalósítására” – jelentette ki a jövőbeli tervek kapcsán a polgármester.
Az önkormányzat épületének tetején kialakított, 180 napelemmel működő naperőmű optimális esetben évi 86 400 kWh energiát termel, ami akár a hivatal energiaigényének felét is fedezni tudja. A rendszer üzembe helyezésével számottevően csökken a nem megújuló forrásból származó energia felhasználása, ami a környezetvédelem mellett gazdaságossági szempontból is fontos lépés: az áramkiadásokból éves szinten mintegy ötmillió forintot lehet megspórolni. A 38 millió forintos beruházáshoz az önkormányzatnak nem kellett önrészt biztosítania, a költségeket ugyanis a Közép-Magyarországi Operatív Program pályázatán elnyert támogatás révén 100%-ban az Európai Unió állta.

z.