Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megkezdodott_a_keruleti_kamerahalozat_bovitese2

Megkezdődött a kerületi kamerahálózat bővítése

Már javában zajlanak a hegyvidéki térfigyelő rendszer bővítésének munkálatai, így néhány héten belül tíz új kamera figyeli majd a jelentősebb csomópontok forgalmát. Az önkormányzat újszerű pályázatokkal is igyekszik tenni a közbiztonság javítása érdekében – ezek egyike a Gépjárművédelem a Hegyvidéken című felhívás, amellyel az autólopások megelőzéséhez kaphatnak komoly segítséget az itt élők.

„Megkezdődött a hegyvidéki térfigyelő rendszer bővítése, a jelenlegi hálózat összesen tíz új kamerával egészül ki” – tájékoztatta lapunkat az egyik legjelentősebb idei közbiztonsági célú önkormányzati beruházásról a témában illetékes kerületi alpolgármester. Váczi János elmondta, hogy a bővítés alapját a városmajori parkban kialakított rendszer adja, amelynek részeként tizenhárom kiváló minőségű felvételeket készítő, éjjel-nappal használható, akár 200 méteren belüli arc- és rendszámfelismerésre is alkalmas kamera működik.
Az alpolgármester kiemelte, hogy a Városmajor rekreációs és sportcélú területeinek fejlesztése nyomán érezhetően többen használják a parkot, ezzel együtt a kamerarendszer tavaly év végi üzembe helyezése óta a korábbiakhoz képest jóval kevesebb bűncselekmény fordul elő. A kedvező tapasztalatok alapján úgy döntöttek, hogy az idén a Hegyvidék forgalmasabb csomópontjaiban, a rendőrség szakemberei által bűnmegelőzési szempontból javasolt helyszíneken új kamerákat telepítenek.
A rendszer bővítésére kiírt közbeszerzési eljárás már lezárult, így elkezdődhetett a kivitelezés. Néhány héten belül a helyükre kerülnek a kamerák a Városmajor és Csaba utca, a Böszörményi és Istenhegyi út, a Németvölgyi és Stromfeld Aurél út, továbbá a Németvölgyi és Hegyalja út kereszteződésénél. A Királyhágó, a Szent Orbán, valamint az Apor Vilmos téren is felszerelik a térfigyelő berendezéseket, akárcsak a Csörsz utcában a MOM Kulturális Központ és a MOM Sport előtt, továbbá a Gesztenyés kertben a játszótérnél.Megkezdodott_a_keruleti_kamerahalozat_bovitese1A következő években szeretnének újabb és újabb helyszíneket bevonni a térfigyelő rendszerbe – hangsúlyozta Váczi János. Azokon a területeken, ahol jelenleg még nincsenek fixen telepített kamerák, a nyár eleje óta folyamatosan járőrözik a Hegyvidéki Rendészet egy mobil kamerákkal ellátott gépjárművel. A speciális autóban elöl és hátul felszerelt kameraegység figyeli környezetét, rögzíti a képeket, a felvételt pedig a térfigyelő kamerarendszer központjába küldi. Az önkormányzat fejlesztési tervei szerint a még hatékonyabb működés érdekében hamarosan a rendészek és a rendőrök járőrautóiba telepítendő tableteken is hozzáférhető lesz a mobil kamerák képe.
„Az elmúlt hónapokban több új programot is meghirdettünk a közbiztonság javítása érdekében” – hívta fel a hegyvidékiek figyelmét az alpolgármester. Megemlítette: a Biztonságos Otthon című pályázat keretében támogatást nyújtottak az időseknek, hogy a biztonságukat növelő hevederzárakat szereltethessenek fel lakásaik bejárati ajtajára. Emellett Gépjárművédelem a Hegyvidéken címmel műholdas járművédelmi rendszer telepítésének támogatására is pályázatot hirdettek.
Ez utóbbi felhívás még mindig él: továbbra is várják azok jelentkezését, akik szeretnék, ha jelentős kedvezménnyel telepítenének autójukba műholdas nyomkövető rendszert, ezt követően pedig a piaci árnál jóval alacsonyabb díjat fizethetnének a fenntartásért. A támogatást bárki igényelheti, aki a kerületben él vagy vállalkozik, és nem egy átlagon felüli, 110 kW-nál nagyobb teljesítményű autóra kéri a kedvezményt. A pályázatok elbírálása során előnyt élveznek a mozgáskorlátozott és nyugdíjas gépjármű-tulajdonosok.

sz.