Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Forum_a_Normafa_kozlekedesi_kerdeseirol

Fórum a Normafa közlekedési kérdéseiről

A Normafa rendbetétele kapcsán az egyik kulcskérdés a közlekedési, parkolási problémák rendezése. Mivel a jelenlegi, síház melletti parkoló áthelyezése és a fogaskerekű nyomvonalának meghosszabbítása kapcsán számos kérdés felmerült a közelben lakók részéről, ezért az önkormányzat fórumot szervezett a Jókai Klubban.

Az Eötvös út, a Konkoly-Thege Miklós út és a Távcső utca által közrezárt területet szánják a Normafa fogadóterületének – emelte ki az áprilisban rendezett lakossági fórumon Szabó-Kalmár Éva, a polgármesteri hivatal városrendezési és főépítészi irodájának vezetője. Itt helyeznék el a kulturált használathoz szükséges kiszolgáló funkciókat; például az Eötvös út 48. szám alatt lévő, felújítandó villaépületben kaphatna helyet egy információs iroda, értékmegőrző, öltöző, vagy az egészségügyi és biztonsági szolgálat. A Normafa Síház mellett található, természetbe ékelődő parkoló az említett fogadóterületre, ezen belül is a Konkoly-Thege Miklós út menti részre kerülne át, a felszabaduló aszfaltos hely pedig közösségi térré válhatna, ahol a zöld felület is növekedne.
Az irodavezető elmondta, hogy az Eötvös út felső szakaszát a gyalogosok vehetnék birtokba, az átmenő forgalom számára pedig a gyermekvasút nyomvonala mentén alakítanának ki egy új utat – ezáltal távolabb kerülne a forgalom az egykori Hotel Olimpiával szemközti, Eötvös úti lakóteleptől. A régóta üresen álló szálló ingatlanát bírósági eljárás keretében kisajátítaná az önkormányzat, az épületet pedig részben vagy egészben elbontatná, hogy a későbbiekben helyet biztosíthassanak a Csillebérc felé vezető új útnak, valamint a meghosszabbításra javasolt fogaskerekű leendő felső szakaszának.
Pokorni Zoltán polgármester a fórumon arról beszélt: szeretnék elérni, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést, az autóval érkezők pedig ne csak a hegy tetején parkoljanak, hanem a Fácánosnál, Budakeszi határában, a Hűvösvölgyben és a Szépjuhásznénál meglévő és kialakítandó parkolóhelyeken. Onnan aztán gyalog, vagy – az utóbbi két helyszínről – akár gyermekvasúttal is megközelíthetik a Normafát.
Egy lakó kérdésére a polgármester elmondta, hogy az Olimpia szálló területének kisajátítását célzó bírósági eljárás egy évig is eltarthat, így leghamarabb jövőre kezdődhetne el az új út kialakítása. Ennek kivitelezése fél év alatt megtörténhet, a teljes Normafa-projekt megvalósítása azonban legalább négy-öt évet venne igénybe.
A fogaskerekű vonalának meghosszabbításával kapcsolatban – ami iránt többen is érdeklődtek – Pokorni Zoltán kiemelte, hogy az önkormányzat a Normafáig vezető új pálya helyét tudja biztosítani, a megvalósítás azonban a főváros feladata. Forrás még nincs a 20-22 milliárd forintos fejlesztéshez, aminek a Széll Kálmán téri és a normafai meghosszabbítás mellett része lenne a szerelvények cseréje, valamint a jelenlegi pálya felújítása is. A polgármester megjegyezte, hogy sokáig már nem lehet várni a pályarekonstrukcióval, ha ugyanis ez nem történik meg, néhány éven belül leállhat a közlekedés a fogaskerekű vonalán annak rendkívül rossz állapota miatt.

k.