Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ki_mit_tud_az_autizmus_vilagnapjan

Ki mit tud? az autizmus világnapján

Ki mit tud? vetélkedővel csatlakozott az autizmus világnapjához a Fekete István Általános Iskola és Speciális Szakiskola. A programon az autizmussal élő tanulók is részt vettek.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) 2007-ben nyilvánította április 2-t az autizmus világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a több tízmillió embert érintő betegségre. Magyarország is csatlakozott a mozgalomhoz – hazánkban a lakosság egy százaléka él ezzel az idegi-fejlődési rendellenességgel. Ebben az évben a „Ragyogj kéken!” kezdeményezés keretében az autizmust jelképező kék színnel világították meg a Parlament kupoláját, emellett több városban futóversenyeket, jótékonysági koncerteket és más közösségi, családi programokat szerveztek.
A hegyvidéki Fekete István Általános Iskola és Speciális Szakiskolában Ki mit tud?-ot hirdettek meg a diákoknak. A résztvevőket köszöntő Pokorni Zoltán polgármester mindenekelőtt arról beszélt, hogy a világnapon az ENSZ arra kéri a Föld országait, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a lakosság tisztában legyen az autizmus fogalmával, az emberek minél többet megtudjanak a betegségről. Ebben segítenek a hegyvidéki és az országos rendezvények.
Pokorni Zoltán hangsúlyozta: a Fekete István iskola rendkívül fontos szerepet kap a kerület oktatási életében, az ide járó több mint száztíz gyermek közül majdnem húszan autizmussal élnek. „Igyekszünk számukra még inkább inspiráló környezetet kialakítani, ezzel is segítve a fejlődésüket” – mondta a polgármester, majd hozzáfűzte: míg a mozgásukban korlátozottak, vagy a rosszul látók mindennapjait eszközök biztosításával is könnyebbé lehet tenni, az autisták esetében erre kevesebb a lehetőség. Nekik sokkal inkább arra van szükségük, hogy a többiek nyitottabban forduljanak feléjük, amit nem is annyira egyszerű elérni.
A köszöntőt követően, a versenydrukkot oldandó, közös énekléssel „melegítettek be” a Ki mit tud? résztvevői, majd kezdetét vette a vetélkedő, amelyen az iskola szinte valamennyi diákja szerepet kapott. Bár a produkciókat szakmai zsűri értékelte, ezúttal kizárólag biztató szavak hangzottak el, így valamennyi fellépő nyertesnek érezhette magát. Természetesen a díjak sem hiányozhattak, a Böszörményi úti papír-írószer bolt, a MOM Sport, a MOM Kulturális Központ, Antoni Rozália kerületi iparművész és Bisztrai György bábkészítő felajánlásainak köszönhetően mindenkinek jutott egy kis ajándék.
„Tavaly képzőművészeti kiállítást szerveztünk, a gyerekek akkor azt a feladatok kapták, hogy kék színű alkotásokat készítsenek. Ezúttal más képességeket akartunk kipróbálni, ezért döntöttünk a színpadi előadások és a Ki mit tud? mellett – szólt az előzményekről dr. Somogyiné Takács Andrea, a Fekete István iskola igazgatója. Mint elmondta, a diákok nagy kedvvel készültek a vetélkedőre, mindenki maga találta ki, mit szeretne előadni. – Mindnyájukra büszkék vagyunk, az angolul elénekelt dal előadóira különösen, hiszen az idegen nyelvek használata nálunk kevésbé jellemző.”
Az igazgató kiemelte, hogy az iskola csatlakozott az Autisták Országos Szövetségének több kezdeményezéséhez. Egyrészt a világnapon az oktatási intézmény apraja-nagyja kékbe öltözött, vagy felvett legalább egy kék kiegészítőt, hogy ezzel is kinyilvánítsa a közösség összetartozását, és bebizonyítsa, képes kiállni a fontos ügyekért. Ezenkívül elindultak a „Magyarország autistabarát iskolája” pályázaton is.
„A hozzánk járó, autizmussal élő tanulók befogadó és támogató közösségben élhetik meg iskolás éveiket. Tanáraink nyitottan és speciális módszerek alkalmazásával biztosítják fejlődésüket, segítik beilleszkedésüket. Tudni kell, hogy az autista embereknek, bár nem a megszokott módon viselkednek, ugyanolyan vágyaik, álmaik vannak, mint bárki másnak” – emlékeztetett dr. Somogyiné Takács Andrea, hozzátéve: az autisták számára akkor akadálymentes a környezet, ha a társadalom „akadálymentes”.

M.