Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez


Koztarsasagi_elnoki_latogatas_a_Normafanal1

Köztársasági elnöki látogatás a Normafánál

Áder János köztársasági elnök a tavalyi jégkárt követően márciusban végigjárta a Normafa környékét, hogy tájékozódjon a terület jelenlegi helyzetéről. Pokorni Zoltán polgármester és Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója kalauzolta és ismertette meg az államfőt az önkormányzat által tervezett rehabilitációs program részleteivel.

Jártak a Nagy-Norma lejtőnél és az Anna-rétnél, valamint az Eötvös út 48. szám alatti önkormányzati ingatlannál, ahol az elképzelések szerint – az ott található régi villaépület felújításával – egy látogató- és információs központ, a „Normafa Kapuja” jöhetne létre. Az elnök megismerkedett a szomszédos ingatlanon lévő, régóta pusztuló egykori Olimpia Hotel sorsával is; ennek helyén alakítaná ki az önkormányzat a meghosszabbításra váró fogaskerekű új, felső végállomását, valamint oda helyezné át a jelenleg a Normafa Síház mellett lévő parkolót. Két zugligeti műemlék, a természetvédelmi oktatóközponttá alakítandó hajdani Fácán vendéglő, valamint a helytörténeti gyűjtemény új otthonának szánt lóvasút-végállomás épületének bejárásával zárta programját.
„A Hegyvidéken egyszerre kell megóvni a természeti és az épített környezetet, ami komoly kihívást jelent az önkormányzat és a tervezők számára. Ugyanakkor régi vágya a Budapesten élőknek, hogy a Normafa és környéke rendezettebb legyen, kulturáltabb szabadidő-eltöltésre nyújtson lehetőséget. Örömteli, hogy az önkormányzat elképzeléseiben ez a két szempont egyszerre érvényesül” – hangsúlyozta Áder János. Azt is megemlítette, hogy családjával a kerületben lakik, így jól ismeri a környéket, a zugligeti Fácános és a lóvasút-végállomás lepusztult, valaha szép épülete mellett szinte mindennap elmegy. Sokakkal együtt várja, hogy megújuljanak ezek a műemlékek.Koztarsasagi_elnoki_latogatas_a_Normafanal2Mint elmondta, mivel az önkormányzat Normafa-programjával kapcsolatban mára politikai egyetértés mutatkozik, és a kapcsolódó döntést ellenszavazat nélkül fogadta el a képviselő-testület, megszűntek a korábbi politikai viták, amelyek az előkészítő munkákat övezték. „A mondat végére a pontot a kerületi népszavazással kell kitenni” – jelentette ki Áder János, hozzátéve: ha az önkormányzat többéves programja megvalósul, azzal mindnyájan gazdagodunk.
„A Normafát a legtöbben a síház és a Libegő közötti sétánnyal azonosítják, mi viszont úgy látjuk, sokkal nagyobb természeti egység: a Zugligeti úttól Budakesziig, a Szépjuhásznétől a csillebérci táborig” – magyarázta Pokorni Zoltán. A polgármester kiemelte, a mai problémák épp abból adódnak, hogy a Normafa parkszerű használata leszűkült a felső gerincre. Ezért azt akarják elérni, hogy a Zugligeti úton, a felújítandó lóvasút-végállomás mellett vagy a Fácánosnál, továbbá a Szépjuhásznénál és Budakeszin álljanak meg az autósok, s onnan felgyalogolva vegyék birtokba a hegyet. Így megszűnne a zsúfoltság a hegytetőn.
A polgármester elmondta, hogy elsődlegesen a közösségi közlekedést szeretnék előnyben részesíteni, legyen szó akár környezetkímélő buszok beállításáról, vagy a fogaskerekű vonalának régóta szorgalmazott meghosszabbításáról. Pokorni Zoltán szólt arról is, hogy a Normafa-program keretében új funkciót akarnak adni a környéken található műemlék épületeknek, ha ugyanis ez nem történik meg, lassan eltűnnek az értékes, de pusztuló házak.

d.