Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nem_maradhatunk_kozombosek_a_bajban

Nem maradhatunk közömbösek baj esetén

Pálóczi Dániel Péter önkéntes polgárőr, valamint Herczeg Józsefné, a Jókai Klub vezetője vehette át az idei Hegyvidék Közbiztonságáért díjakat Pokorni Zoltán polgármestertől és Váczi János alpolgármestertől. A polgárőr a Tamási Áron iskola tizenharmadik évfolyamos tanulója, aki egy nemrégiben történt esetnek köszönheti, hogy felfigyeltek rá, és felterjesztették a díjra: tavaly az utcán azonnal egy iskolás lány segítségére sietett, amikor látta, hogy elvették tőle a mobiltelefonját. A gimnazista a tolvaj után szaladt, a rendőrök az ő segítségével tudták elfogni az elkövetőt és visszaszerezni az ellopott mobilt.
„Volt bennem egy kis feszültség, de nem féltem” – idézte fel a történteket Pálóczi Dániel Péter. A fiatalember elmondta: nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy díjat kapott, először azonban el sem hitte, valóban neki szánták az elismerést, hiszen csak azt tette, amit az adott helyzetben tennie kellett. Szabad idejében rendszeresen részt vesz a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület munkájában – igaz, az érettségire készülve mostanában kevesebb időt tud fordítani a polgárőri feladatokra. Érettségi után rendészeti tanulmányokat folytatna, amivel régi álma válhat valóra, ugyanis gyermekkora óta rendőr szeretne lenni.
December első napjaiban, amikor a jégkár miatt járhatatlanná váltak a Hegyvidék magasabban fekvő részei, az önkormányzat, a katasztrófavédelem és a társszervek a Jókai Klubban állították fel a veszélyelhárítást koordináló válságstábot. A svábhegyi művelődési intézményben alakítottak ki bázist a helyszínen folyamatosan dolgozó szakembereknek, akiknek ellátásáról Herczeg Józsefné igazgató és csapata gondoskodott.
„Nem számítottam a díjra, munkatársaimmal együtt én is csak tettem a dolgomat” – mondta az intézményvezető, aki közel harminc éve lakik a hegyen, huszonöt éve pedig a Virányosi Közösségi Házban, valamint a Jókai Klubban dolgozik, de a tavalyihoz hasonló, rendkívüli pusztítással járó jegesedéssel korábban még nem találkozott.
„Az önkormányzat 2013 novemberében alapította a Hegyvidék Közbiztonságáért díjat. Az elismerést tavaly két kiváló munkát végző szakembernek, egy rendőrnek és egy tűzoltónak adtuk át, ezúttal viszont két civil veheti át, akik nagyszerűen helytálltak, amikor szükség volt rá” – mondta el a polgármesteri hivatalban tartott díjátadáson Váczi János.
Pokorni Zoltán szerint az idei díjazottak példája azt igazolja, hogy „nem kell hősködnünk, de közömbösnek sem szabad maradnunk baj, probléma esetén”. Megjegyezte, hogy a Jókai Klub igazgatójának díjazásával szimbolikusan mindazoknak szeretnék elismerésüket kifejezni, akik a jeges katasztrófa idején mindent megtettek a hegyen élők biztonságáért.

d.