Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Veradok_Fesztivalja

Véradók Fesztiválja

Kultúra és véradás – nem gyakran emlegetik együtt a két fogalmat, ám az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) által az idén először megszervezett programban most összekapcsolódtak. A MOM Kulturális Központban hagyományteremtő szándékkal rendezett Véradók Fesztiválján – a támogatóknak köszönhetően – múzeum-, színház- és mozijegy, könyvutalvány, valamint játszóházi belépő járt a véradásért.
A Hegyvidéken debütáltak a Magyar Nemzeti Banktól kapott modern véradószékek, amelyeket ezúttal fektetőnek használtak – mondta el lapunknak dr. Jákó Kinga, az OVSZ főigazgatója. A szervezők harminc vérvételi helyet alakítottak ki, ami rendkívül nagy szám, a területi véradóban például hat ilyen működik.
„Olyan helyszínt kerestünk, ami közvetlenül köthető a kultúrához, és elég nagy ahhoz, hogy elférjünk benne. A Hegyvidéken jók a tapasztalataink, hiszen a városmajori Retro Véradás az egyik legnagyobb rendezvényünk, így kézenfekvő volt, hogy a MOM-ot válasszuk. Szerencsére Pokorni Zoltán polgármester is támogatta az elképzelésünket” – foglalta össze az előzményeket a szakember, aki elmondta, hogy a kormányzat kiemelten kezeli a kórházi várólisták ügyét, ez pedig az OVSZ-re is komoly feladatokat ró.
Változatlanul az AB negatív, a B negatív és a 0 negatív a legritkább vércsoport, de ezekből nem is kell nagyobb mennyiség. „Fontos, hogy az emberek ne kampányszerűen jöjjenek, hanem folyamatosan, hiszen heti tízezer véradóra van szükség az ellátás zavartalanságához” – hangsúlyozta dr. Jákó Kinga.
A program beváltotta a reményeket, a 698 jelentkezőből 607-en – közülük 104-en most először – ülhettek be a véradószékbe. Lényeges, hogy 247-en a 30 év alatti korosztályt képviselték, biztosítottnak tűnik tehát a véradás utánpótlása.
A levett mennyiség a közép-magyarországi régió egészségügyi intézményeinek egynapi vérellátását biztosítja. Ez azt jelenti, hogy a Véradók Fesztiválja a Retro és a Vitál Véradás után az OVSZ harmadik legsikeresebb véradórendezvénye.

-os