Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ybl-dij_es_szerenyseg

Ybl-díj és szerénység

Az Ybl-díjasok a Barabás Villában programsorozat legutóbbi alkalmán Osskó Judit műsorvezető Potzner Ferenc Ybl-díjas építésszel beszélgetett. Az est folyamán a mai magyar építészgeneráció egyik legtehetségesebb, legműveltebb, egyben legszerényebb képviselőjének életművét ismerhettük meg közelebbről.
Potzner Ferenc építészmérnöki és művészettörténészi diplomával rendelkezik, egyebek mellett talán ennek is köszönhető számos kiemelkedően minőségi műemlék-rekonstrukciója. Neve sokak számára ismerős lehet: legfontosabb munkái közt említhető a budai Sándor-palota helyreállítása, a veszprémi Szent Mihály-székesegyház külső helyreállítása, a Várkert Bazár és a Zeneakadémia rekonstrukciója, valamint a budai várnegyed hosszú távú fejlesztési tervének elkészítése.
A szakmai sikerek ellenére Potzner Ferenc eddig elért eredményeiről az egész este folyamán végtelenül nagy szerénységgel beszélt. Mint kiderült, nem véletlenül: „Egy olyan kis, baranyai, tipikusan nemzetiségi faluból származom, ahol a magyarok voltak kisebbségben – mondta. – Elég korán eldöntöttem, hogy az építőiparban szeretnék dolgozni. A nagypapám kőműves volt, tulajdonképpen az ő nyomdokaiba léptem.”
Az építész arról is szólt, hogy a falu, ahol élt, annak ellenére, hogy csak földutak voltak, gazdag tradíciókkal rendelkezett: „Talán ezért van az – tette hozzá –, hogy mindig a hagyományokhoz fűződő viszonyt keresem a munkáimban.”

(B.)