Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hetvenötödik születésnap – 6. hegytörténeti konferencia

Az idén 75 éve, hogy megszületett a főváros XII. kerülete. Budapest 1873-as létrehozásakor a vezetők tíz kerület felállításáról rendelkeztek, majd 1930-ban további négy kialakításáról döntöttek.
A XII. kerület területét a hatalmas kiterjedésű I. kerületéből választották le, és kezdetben a Mátyás király város nevet kapta. Ez azonban nem ment át a köztudatba, a helyiek mindig is Hegyvidékként emlegették.
A jubileumnak emléket állítva a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény „hegytörténeti” konferenciát szervez, amin a kerület múltjával foglalkozó kutatók tartanak előadásokat a legkülönbözőbb témákban, a művészettörténettől a hadtörténeten át a régészetig. Az Aquincumi Múzeum régésze, Lassányi Gábor a Hegyvidéken feltárt római kori leletekről, Saly Noémi, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa a kerület régi vendéglőinek históriájáról, míg Salamin András, a Zugligeti Egyesület elnöke a zugligeti értékekről beszél majd.
A helytörténet iránt érdeklődők megismerhetik a kerület első világháborús síremlékeit, valamint azt, hogy a legújabb kutatások mit tártak fel ebben a városrészben Budapest 1944–45-ös ostromával összefüggésben. Külön előadások foglalkoznak a helyi természetvédelem történetével, Schwartzer Ferenc idegszanatóriumával és a Hegyvidék 1920-as, 30-as évekbeli egyesületi életével.
A konferencia december 16-án 10 órakor kezdődik a MOM Kulturális Központ kupolatermében. A rendezvény nyitott és ingyenes, bárki részt vehet rajta, aki érdeklődik a XII. kerület múltja iránt.

B. A.