Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kiallitasmegnyito_meditacioval

Kiállításmegnyitó meditációval

Régóta várt a pillanatra, mégis, amikor az első vendég belépett a Hegyvidék Galériába, izgatottá vált, félni kezdett. „Zavarban voltam, hogy a közönség a lelkembe lát” – mondta őszintén. Lajos József első önálló budapesti kiállítása, az alkotói szándéknak megfelelően, emberséget és szeretet sugároz.

Lajos József egy kicsiny üzlethelyiséget bérel, mint mondta, ez az ő műhelye. A tér, ahol a gondolatait formákba önti, a színhely, ahol a művész, az anyag és a fantázia értéket teremt. A többi között ott született az Örök téma, a Nagy Dilemma és a Szeretet is. „Minden munkám előtt elmeditálok valamin. Amikor sikerül formába öntenem, megnyugszom. A művészet lélekből van, lelkeknek ajánlott: emberséget és szeretetet kell sugároznia” – vallja.
A magyar szobrászat egyik kiválósága – akinek műveivel országszerte találkozhatunk – most először kapott lehetőséget arra, hogy Budapesten önálló kiállításon mutatkozzék be. Sok munkája van, tárlatának mégsem volt előre megtervezett tematikája. „A terem diktálta, milyen alkotásokkal töltsem meg a falait. A kiállításokon a művész a saját lelkét mutatja meg a világnak. Éppen ezért kicsit zavarban is voltam, hogy a közönség a lelkembe lát” – ismerte be Lajos József.
Feledy Balázs művészeti szakíró ekképpen méltatta az alkotót: „Egész művészetét áthatja a didakszis, a rendezettség. A kiállítás hűen villantja fel, mennyire kitűnő érmész, szobrász és rajzoló. Az érmék között megtaláljuk Debussy képmását is, amelyben nemcsak a zeneszerző karakterét láthatjuk, de a zene megmintázását is érezhetjük.”
A megnyitó egyben meditáció is volt: amíg az alkotások elmélkedésre hívták a látogatókat, addig Györffy Gergely hegedűművész, Csák József operaénekes, Terebessy Éva opera-énekesnő és Hegedűs Valér zongorista kellemes muzsikával kényeztette őket.
A tárlat egyik meghatározó darabja szimbolizálta leginkább azt a lelki felüdülést, amit az egybegyűltek átélhettek. Lajos József Sziszüphosz című, három kisplasztikából álló alkotása különleges és tanulságos történetet mutat be: az első darabon ott az ember, aki vért izzadva görgeti a követ, a másodikon a gép, ami helyette végzi a munkát, míg a harmadikon Zeusz, aki meg akarja szemlélni, mitől tette élvezetessé Sziszüphosz a kő görgetését. Mert a mű és az egész bemutató legfőbb üzenete Lajos József szavaival: „A követ nem görgetni, szeretni kell!

BM

A Meditáció című kiállítás január 30-ig látogatható. Cím: XII., Városmajor utca 16.