Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kincses_Felvidek_a_Hegyvideken

Kincses Felvidék a Hegyvidéken

A Hegyvidéken immár többéves hagyomány, hogy színes, többnapos programsorozattal ünnepeljük a magyar kultúra napját. Az elmúlt esztendőkben olyan neves előadókkal találkozhattunk, mint Jankovics Marcell, Olasz Ferenc vagy Popovics Béla. A Magyar Állami Népi Együttes által a MOM Kulturális Központban tavaly bemutatott produkció akkora sikert aratott, hogy a szervezők az idén is meghívták a népszerű társulatot.
A gálaesten, a Hegyvidéki Önkormányzat meghívásának köszönhetően,Pozsonyból, Somorjáról, Dunaszerdahelyről, Gútáról és Komáromból érkező hetvenfős felvidéki magyar csoporttal közösen tekinthettük meg a Kincses Felvidék című műsort, amelyben a Magyar Állami Népi Együttes a hazai hivatásos néptáncegyüttesek közül elsőként foglalja össze a Felvidék tánc- és zenekultúráját. A nagy sikert arató produkció azoknak a tájegységeknek a népzenéjéből merít, ahol Bartók Béla végzett kutatást. Az együttes a többi között gömöri, zoborvidéki, Felső-Garam menti, bodrogközi, liptói, zempléni, árvai táncokat mutatott be a MOM Kulturális Központ színpadán.
Fonti Krisztina alpolgármester köszöntőjében a magyar kultúrát méltatta: „A magyar nemzet sokat adott nem csupán Európa, hanem az egész világ kultúrájának is. Az anyanyelvünkön kívül ez az, ami minket, magyarokat, összeköt, függetlenül attól, hol élünk. A Magyar Állami Népi Együttes előadása méltán képviseli mindazt, amit kultúránk jelent: Bartók zenéjével, a néptánclendületével, a magyar hagyományokkal elvezet minket kultúránk ősi gyökereihez.”
Duray Miklós felvidéki politikus, közíró, a Szövetség a Közös Célokért társulás elnöke beszédében kiemelte:„Jó érzés, hogy a tizenkettedik kerületben a magyar kultúra napját részben a Felvidéknek, egész nemzeti műveltségünk egy szeletének szentelhetjük. Ebben a találkozásban megtestesül, hogy azok a részek, amelyek ma külön-külön élnek, gondolatban mégiscsak összetartoznak” – fogalmazott Duray, aki külön köszönetet mondott a Hegyvidéki Önkormányzatnak.
Az előadás végén a MOM közönsége állva tapsolt. „Fantasztikus volt! A magyarságnak valóban nincsenek határai. Mindegy, hova születik az ember, a magyar szókincset ér! Nagyon szép ez a kerület, az emberek is kedvesek. Jól érzem itt magam!”– fejezte ki örömét a Felvidéken élő Mónika, aki most először járt a Hegyvidéken. Mint mondta, ha teheti, egyszer majd a családjával több napra ellátogat hozzánk, hogy a kerület minden zegzugát felfedezhesse.

BM