Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Levai_Balazs_uj_szerepben

Lévai Balázs új szerepben

„Az én filmem” házigazdája új szerepet kapott: jól megszokott helyét átadta Winkler Nórának, ő pedig egy estére a vendégeknek fenntartott székbe ült. Lévai Balázs a Nagyítás című filmet hozta el a MOM Kulturális Központ közönségének.

Többek között Monspart Saroltát, Pokorni Zoltánt, Kovács „Kokó” Istvánt, Benedek Tibort is láthattuk már új szerepben „Az én filmem” kulturális programsorozat keretében. Ezek a találkozások azonban nem csupán a közös mozizás élményéről szólnak, vagy arról, hogy a meghívottak bemutatják kedvenc filmjeiket. Olyan apró érdekességeket is megtudunk közben a vendégekről, amikről azelőtt még soha nem hallhattunk.
Ki gondolta volna, hogy Pál Feri atya Star Wars-rajongó? Vagy hogy a Hegyvidék polgármestere szeret a konyhában tüsténkedni? No, és persze azon is meghökkentünk, hogy Kovács Ákos a mai napig nem meri megnézni a Psychót, mert amikor tízévesen egyszer véletlenül belepillantott, mindenféle bemelegítés nélkül helyből mintegy három és fél métert ugrott a lakásban.
„Az én filmem” rajongói már jól ismerik a program házigazdáját, Lévai Balázst. Tudják, hogy van humora, szeret filozofálni, és ha valamiről véleménye van, akkor általában, mielőtt megszólalna, felemeli a vizespoharát, egy nagyot kortyol belőle, majd kíméletlenül kimondja, amit gondol. Szóval, amikor kiderült, hogy ezúttal a vendégeknek fenntartott székbe ül bele, és Winkler Nóra kérdezi őt, sokan úgy gondolták, Lévai Balázs már nem tud olyat mondani, mutatni, amivel bárkit is meglep. Nos, nem így történt.
„Nem bírom a totojázást, de ez a film azon ritka alkotások egyike, amelyiknél el tudom fogadni, hogy létezik másfajta igazság, hogy másképp is lehet élményt adni a nézőnek” – magyarázta Lévai Balázs, hogy miként esett választása a Nagyítás című angol–olasz–amerikai műre, a filmtörténet egyik legismertebb és legtöbbet vitatott darabjára.
„Nekem ez az első filmélményem, tizenhárom évesen láttam először, azóta legalább nyolcszor megnéztem. Van valami ebben a történetben, ami a képernyő előtt tart, valami, ami képes hatni rám – mesélte a filmklub házigazdája, aki a beszélgetés végén egy jó tanáccsal konferálta fel kedvencét: – Ez egy nagyon lassú alkotás, nem úgy kell nézni, mint a Doktor House-t, nincsenek benne akciók, sőt, a sztori sem túlkomponált. A Nagyításban minden egyes részlet lenyűgöző, s pontosan azt mutatja meg, hogy az embernek jobban meg kell néznie a dolgokat ahhoz, hogy megértse a lényeget…”
A lényeg pedig Lévai Balázs esetében nem más, mint az, hogy sose lehet tudni, mi következik, amikor belekortyol a poharába…

Boussebaa Mimi